Thalloderma Shop
12/26/16 07:56
(http://www.klassa.bg/)

Илюзията на Башар Асад за един идеален свят

 Става ли въпрос за Сирия, то в последните дни новините са за усмихнати хора, празнуващи освобождението си от опозиционните сили на режима в Дамаск. Телевизионните кадри не улавят страданието по улиците, а само коледни шапки, които се превърнаха в своеобразен символ на свободата, пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
Осветена коледна елха - точно на това прилича северния град Алепо. Мигащите светлини по фасадите може да напомнят на мнозина за фосфорните бомби, които до броени дни армията на режима в Дамаск щедро хвърляше по контролираната от бунтовниците източна част на града. Но публиката тук бяга от подобни мисли. 
"С душите ни, с нашата кръв ние се жертваме за теб, Башар", крещи един човек по мегафон, следван от тълпа хора. Ликът на сирийския президент виси на огромен плакат, простиращ се на три етажа. До портрета му е закачено и националното знаме - също толкова голямо. По улиците мнозина носят костюми на Дядо Коледа. В завладяната от войските на Дамаск част на Алепо хората празнуват Рождество Христово, но преди всичко победата на сирийската армия. Бунтовниците сега са дамгосани просто като "терористи". 
Докато случайна жена говори пред телевизионна камера, изведнъж се чува силен взрив. В близост избухва бомба, ранени няма. Някои хора са напуснали страната, но скоро градът отново ще се оживи. "Четири години чакаме този радостен момент, благодарни сме от сърце на армията. Без значение е какво казваме, защото то не може да изрази изцяло нашата благодарност", казва сириец пред микрофона. Друг го допълва, като изразява надежда, че Асад скоро ще успее да установи контрол над цяла Сирия. 
Сега сирийската държавна телевизия има задача да покаже на гражданите на измъчената от въоръжения граждански конфликт близкоизточна република, че в областите, контролирани от армейските части, се завръща дори радостта. Алепо е под пълен контрол на правителството. Това беше съобщено с официално известие още в четвъртък вечер, когато и последните бунтовници се качиха на автобусите за евакуация от града. 
Тук малцинства могат свободно да празнуват своите празници. В контролираните от бунтовниците области обаче преобладава само ислямистката идеология. Тази илюзия на съвършен свят силно напомня на кампанията на Министерството на туризма на Сирия, която предизвика истински смут преди няколко месеца. От ведомството публикуваха рекламен клип за почивка рай Сирия, показващ как хора карат джетове в морето и си правят слънчеви бани на плажа. Заглавието на видеото: "Сирия - винаги красива." Сред хаоса, смъртта и разрушението Асад опитва да поддържа един вид псевдо-нормалност.
В същото време, сирийците на другия край на града при температури под нулата събират последните си вещи в багажа, с който напускат Алепо на път към несигурно бъдеще. Според очевидци много хора са чакали по 36 часа за автобуси, измръзнали и гладни. Евакуацията дойде след решението на Съвета за сигурност на ООН в понеделник за разполагането на наблюдатели в Алепо. С Турция, но "без ООН и без нас", Русия и Иран сега се борят за прекратяване на огъня в Сирия и нови преговори между правителството и опозицията. Междувременно до 34 хил. души трябваше да напуснат източната част на Алепо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване