Thalloderma Shop
12/27/16 16:32
(http://www.klassa.bg/)

За какво харчат парите си американците

 Потребителските разходи представляват огромен дял от икономиката на САЩ. За какво обаче американците харчат парите си?

Графиката по-долу, изготвена въз основа на данни на Статистическото бюро на САЩ, показва динамиката на разходите на американските граждани, разделени в 12 категории: книги, алкохол, тютюневи изделия, образование, лични грижи, разни, отдих и забавления, здравеопазване, облекло, храна, транспорт и жилище, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка категория е разделена на подкатегории, изобразяващи разходите по години (от 1941 до 2014). Данните са коригирани спрямо инфлацията и измерват средните разходи по категории на всички американци.

Разходите за покупка на жилище почти винаги са били областта с най-голям дял от потребителските разходи в Америка през последните 70 години. Изключение прави единствено 1941 г., когато разходите за храна достигат средно 8 311 долара, докато жилищните разходи се равняват на 7 537 долара.

През 1941 г. обаче правителството вкарва разходите за потребление на алкохол в категорията на разходите за храна, което води до раздуването на данните за съответната година. През останалите години разходите за употреба на алкохол биват извадени в отделна категория. Във всички останали години разходите за покупка на жилище изпреварват разходите във всяка от останалите категории.

Друга интересна тенденция е намаляването на разходите за покупка на облекло.

Американците харчат най-много за дрехи през 1961 г. – средно 4 157 долара. Във всяка следваща година от 1961 г. насам разходите за облекло спадат.

В същото време американците започват да харчат повече за образование, транспортни услуги и здравеопазване. Разходите за здравеопазване се повишават значително повече в сравнение с тези във всички останали категории, скачайки от 242 долара през 1941 г. до 1 236 долра през 2014 г. Разходите за образование се покачват със сравнително бърз темп между 1984 г. и 2014 г. и продължават да растат. Докато разходите за здравеопазване се повишават между 1941 г. и 2014 г., като цяло потребителските разходи се свиват между 1973 г. и 1984 г., но след това отново обръщат и поемат във възходяща посока.

Между 1941 г. и 2014 г. американците харчат най-много за същите неща, но с малки разлики. Разходите за покупка на жилище продължават да бъдат областта, за която американците харчат най-голяма част от доходите си, както и разходите за храна.

Въпреки това разходите за храна и облекло се понижават, когато данните бъдат коригирани спрямо инфлацията, докато разходите за образование и здравеопазване продължават да растат с бърз темп. 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване