Thalloderma Shop
12/27/16 06:42
(http://www.klassa.bg/)

"Икономист": Държава №1 в света за 2016 г. е Колумбия

 Сп. "Икономист" избра държавата в света на 2016 г. Гледат се не най-богатите или развити държави, а тези, които са направили съществен прогрес през отминаваща година, обясняват критериите си от медията. Така предишни победители са били Миянмар и Тунис заради отхвърлянето на диктаторските режими и поставянето на наченки на демокрация.

Сред претендентите тази година беше Естония. Малката балтийска държава, която е под постоянната опасност от Москва, е един от най-изпълнителните членове на НАТО като си плаща 2% от БВП за отбрана. Страната, която не е сред най-богатите в Европа, има сериозни успехи в средното образование - отчетени от PISA. Директорите там имат прави да назначават и уволняват учители, като най-важното са резултатите, какво са научили учениците. Естония все повече заприличва на скандинавска държава.

Друга номинирана държава беше Исландия, отново малка, северна държава. Тя има 300 хил. души население и е една от държавите, които увеличават най-много богатството си през 2016 г. Освен това футболният аутсайдер изхвърли от европейското първенство отбора на Англия. При това треньорът на англичаните имаше заплата от над 3 млн. лири годишно, а този на исландците беше зъболекар, който в свободното си време се занимаваше с отбора.

Китай е на другия полюс по размери. През тази година беше сред претендентите, защото измъкна от бедността 14 млн. селяни, а и се превърна в най-големия търговец на зелена енергия.

Другият Китай - Демократичната република Китай или Тайван- имаше своите демократични избори и избра първата жена президент на страната.

Канада беше номинирана, защото беше либералната демокрация, която не допусна да се развихри популизмът. Тя остана отварена - и търговски, и за имигранти. Една пета от населението на Канада днес не е родено в страната - два пъти повече, отколкото в САЩ. Освен това премиерът Джъстин Трюдо успя да убеди повечето канадски провинции да използват енергията от въглища.

Все пак големият победител е Колумбия. Заради сключеното безпрецедентно мирно споразумение между държавата и партизанската групировка ФАРК. Така беше сложет край на един от най-кървавите конфликти през втората половина на 20 век, той продължи над 50 години и отне над 220 хил. живота. Колумбийският президент Хуан мануел Сантос стана носител на наградата "Нобел" за мир. 

Източник: clubz.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване