Thalloderma Shop
12/28/16 06:11
(http://www.klassa.bg/)

НА ПЕКИН МУ ТРЯБВАТ ПОВЕЧЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ — ЗА ДА ВРАЗУМИ ВАШИНГТОН

 Руският лидер Владимир Путин и новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп практически един след друг заявиха за разширяване на ядрените арсенали на страните си, които понастоящем наброяват за Москва 7 300 бойни глави, а за Вашингтон — 7 100.

 

Някой може да помисли, че в тази «ядрена надпревара» във въоръжаването между Русия и Америка няма място за Китай, но Global Times има друго мнение по въпроса.

 

Макар като цяло по отношение на военната си мощ Русия значително да отстъпва на силите на НАТО, нейните ядрени запаси практически са равни на американските и точно благодарение на това тези страни задържат позициите си на велики държави.

 

И Москва «се осмелява на пряко противопоставяне на САЩ за Украйна и Сирия точно затова, защото има атомна подкрепа».

 

Не успя президентът Обама, който така ратува за ядрено разоръжаване, да напусне Белия дом, а «облаците на ядрената надпревара във въоръжаването отново се сгъстиха» над света. И Русия, и Америка отново се готвят да попълват своите арсенали.

 

За никого не е тайна, че в последно време центърът на глобалната конкуренция се измести към Америка и Китай, затова Пекин не успя да остане встрани от тази надпревара, твърди изданието.

 

Разбира се, често може да се чуе, че наличието на ядрено оръжие е напразно харчене на средства и ресурси, и без това оръжието не се използва. Но това наистина е «безумна» гледна точка. Държавата, която твърди нещо подобно, ще я сполети беда, ако ръководители й си позволяват да мислят така.

Нима може да се каже, че ядреното оръжие е безполезно за Москва? Та Русия практически «eжедневно прибягва към него».

 

То се е превърнало и в сдържаща сила при противопоставянето със западните страни, и в подкрепа по време на икономическата криза — Русия не се страхува от натиск от страна на Запада и може да провежда външна политика така, както повеляват интересите й. Струва си да припомним как Москва присъедини Крим, независимо от всички заплахи на НАТО — това беше «като плюнка в лицето на САЩ».

 

САЩ вече издигнаха Пекин до ранга на свой стратегически конкурент и все по-силно се опитват да оказват натиск върху него. Ситуацията в света се промени, ако Китай има намерение да стои встрани, докато другите се надпреварват, то това е много наивно, подчертава изданието.

 

Пекин трябва да има толкова много ядрено оръжие, за да може САЩ няколко пъти да помислят преди да решат да изтласкват Китай във военен план. Толкова, че Вашингтон да знае: ако направи дори една провокация по отношение на Поднебесната, то тя без колебание ще предприеме ответни мерки.

 

Толкова, че Америка и нейните съюзници да разберат: ако върху Китай се извърши нападение от бази или самолетоносач, тази база или самолетоносач ще бъда изтрити от лицето на земята.

 

Пекин следва да осъзнае, че главната военна заплаха за него излиза от Америка. Тя и в бъдеще ще подронва китайското общество. САЩ се отнасят високомерно към Русия, но към китайците се отнасят още по-високомерно точно, защото по отношение на ядреното оръжие Пекин е много по-слаб от Москва.

 

Global Times се надява, че в бъдеще американо-китайските отношения ще се развиват успешно, но изявленията на Тръмп не могат да не тревожат.

 

Не бива да се изключва възможността в един прекрасен ден между Вашингтон и Пекин да започне конфликт, за това трябва да сме готови отрано.

 

Дори Русия и САЩ считат, че техният ядрен арсенал е «недостатъчен», а какво да говорим за Китай.

 

Пекин вече е в самата геополитически буря, затова няма време за колебание.

News Front ПП

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване