Thalloderma Shop
12/29/16 05:30
(http://www.klassa.bg/)

30 опасни сгради дебнат пешеходци на пъпа на Пловдив

 До около 20-30 са намалели опасните сгради в центъра на Пловдив, са установили експерти от район „Централен”. Процесът е динамичен, тъй като паднала внезапно мазилка или улук от някоя къща на момента може да я превърне в заплаха за минувачите. Заради това експертите от района правят редовни проверки, а на собствениците на проблемните сгради са направени предписания. Това съобщи кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

По думите му предписания са получили и собственици на осем сгради, които са паметници на културата. Те трябва да възстановят имотите си във вид, така че да не се срути някой еркер или мазилка да падне върху главата на пешеходец. Служители на администрацията през 15-20 дни правят проверки на всички сгради, за да се уверят дали предписанията се изпълняват. Ако собствениците не изпълняват задълженията си, могат да бъдат глобени. Редът както за издаване на предписанията, така и за налагане на глобите, е различен при двата типа сгради. За паметниците на културата се сформира междуведомствена комисия, а ако нейните предписания не бъдат изпълнени, министърът на културата може да глоби собствениците с до 30 000 лева. За обикновените сгради глобата е доста по-ниска – до 5 000 лева по Закона за устройство на територията (ЗУТ). През пролетта опасните сгради в центъра на Пловдив бяха около 200, но след намесата на администрацията повечето собственици се активираха и обезопасиха имотите си. 

Междувременно стана ясно, че район „Централен” може да кандидатства, чрез община Пловдив, за саниране на стари къщи – паметници на културата. „Има две къщи, които искат да кандидатстват, в тях има над 4 обособени обекта. Подали са документи, ние ще ги окомплектоваме и ще ги изпратим в общината, откъдето ще задвижат процедурите. Програмите за саниране са две – едната е по ОП „Региони в растеж“, а другата – по Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради. Надяваме се голяма част от сградите, които имат нужда, да бъдат санирани”, заяви Стаменов. По думите му в района до момента има регистрирани над 85 сдружения на собственици в сгради, които отговарят на условията за саниране и вече имат на 100% окомплектована документация. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване