Thalloderma Shop
12/29/16 15:38
(http://www.klassa.bg/)

9 курорта ще се топлят от минерални извори

 

Отпускат им пари за обновяване и разширяване на водопроводите

9 общини са подали проектни документи за финансиране по пилотната програма на МОСВ за развитие на минералните извори на тяхна територия, която ще им позволи да изградят и отоплителни системи за публични и частни сгради. Това са Минерални бани (област Хасково), Полски Тръмбеш, Сапарева баня, Панагюрище, Бургас, Разлог, Берковица, Велинград и Септември, съобщи днес след заседанието на МС екоминистърът Ивелина Василева. Повечето от проектите са за изграждане на водопроводи и събирателни резервоари.

 

„Започва оценка на проектните предложения

 

на общините, като се очаква до края на януари тя да приключи и да започне изпълнението им. Видно е, че има интерес сред общините”, обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Според Василева пилотната част от програмата с ресурс от 3,5 млн. лв. ще е достатъчна. „Стойността на всички проекти може да е до 7 млн. лв. “Програмната цели да подпомогне общини, искащи да рехабилитират и модернизират и разширят системите и съоръженията, необходими да се доведат водите до ползвателите. При желание те биха могли да развиват спа туризъм или балнеолечение на своя територия, спортни дейности с комплекси с басейни, ползващи топлите минерални води. Това зависи от плановете на общините, както и

 

от техните публично-частни партньорства

 

които са формирали с бизнеса. Общините при желание може да си изградят в населеното място, където е изворът, и системи за отопление на публични и жилищни сгради”, допълни екоминистърът.

Програмата на МОСВ за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води се администрира от Националния доверителен екофонд. Със средства по пилотната схема се осигуряват безвъзмездно до 50 процента от проектите на местните власти, като за останалата част от стойността им те трябва да използват собствен ресурс или кредит. По програмата е допустимо създаването на публично-частни партньорства между общините и бизнеса. При използването на кредит за реализирането на проектите, МОСВ ще покрива лихвите по него.

Минералните извори в страната са с температура между 20 и 102 градуса. Изследвания показват, че към момента

 

се оползотворява по-малко от една пета от ресурса

 

като потенциалът е 3800 литра в секунда.

Проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум смята, че най-ефективно е енергията на горещите минерални извори у нас да се използва за производство на ток, като допълнително се загрее водата и получената пара завърти турбини. Според експерта това е особено подходящо за малки градове, където с отпадната топлина от добиването на електроенергия се топлофицират сградите.


Североизточна България с най-голям геотермален потенциал

 

Общият геотермален потенциал на подземните води у нас се изчислява на около 440 метаватчаса, като най-голям - почти 127 мвтч, е той в Североизточна България.

Най-ниски - 8,3 мвтч, са проучените възможности за използване на водите в недрата ни в Северозападния район на страната. В централните зони на Северна България от температурата на подземните води може да се произвеждат по над 70 мвтч топлинна енергия, в Югоизточния - 14,4 мегаватчаса.

В Югозападния регион, включващ и столицата, енергийните възможности на минералните извори се оценяват на почти 116 мвтч, а в Южния централен - към 104 мегаватчаса.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване