Thalloderma Shop
12/29/16 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Планът „Кисинджър-Примаков” влиза в действие?

 

Изданието „Политико” анализира възможността бившият държавен секретар да посредничи междду Вашингтон и Москва, напомня за съвместните идеи на титаните на съвременната дипломация от двете страни

 

 

Бележитият американски дипломат Хенри Кисинджър се връща на сцената. А би ли могъл да посредничи за сделка с Русия? 

През 90-те години легендарният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който става световен консултант, се среща с интересен млад руснак и дълго го разпитва за средата, от която произлиза. „Работих в разузнаването”, казва накрая Владимир Путин, според “От първо лице” – излязла през 2000 година автобиография, сглобена от многочасови интервюта с тогава неизвестния руски лидер. На което Кисинджър отговорил: „Всички почтени хора започват в разузнаването. Аз също”. 

Докато Путин се изкачва в йерархията на Кремъл, за да стане накрая президент, какъвто е днес, той и Кисинджър поддържат сърдечно разбирателство, дори когато САЩ и Русия се отдалечават един от друг.

Сега, след като Доналд Тръмп даде да се разбере, че желае по-тясно сътрудничество с Москва, 93-годишният Кисинджър се очертава като потенциален посредник – като се среща отделно с новоизбрания президент и го ласкае публично. Подобно на Тръмп, Кисинджър също постави под съмнение изводите на разузнавателните агенции, че Русия се е опитала да повлияе на изборния резултат в полза на Тръмп, и каза на неотдавна интервюирал го журналист: „Имаше кибератаки от тяхна страна, но ми убягва как точно са използвали това”. 

Някои изразиха учудване какво намира изтънченият и умен бивш топ дипломат в безочливия и цапнат в устата Тръмп. Но онези, които наблюдават Кисинджър, казват, че с премисленото си поведение този реалист във външната политика десетилетия наред е успявал да се сработи с всякакви крале и президенти. И Тръмп може да намери идеално занимание за Кисинджър – архитекта на разведряването със Съветите през 70-те – да осъществи отдавнашната си цел за затопляне на връзките между двамата противници от Студената война. 

Години наред Кисинджър настояваше, че насърчаването на по-добро равновесие на силите между САЩ и Русия ще подобри световната стабилност. „Мисля, че Кисинджър готви дипломатическа офанзива”, казва Марсел ван Херпен – специалист по Русия и критик на Путин, който ръководи фондацията „Сисеро” – холандски мозъчен тръст. 

Източници, близки до преходния екип, казват, че магнатът от Манхатън е очарован от Кисинджър, както са очаровани и други висши държавници като Робърт Гейтс и Кондолиза Райс, към които той се е обръщал за съвет по политически въпроси и комплектуване на екипа си. Кисинджър и Тръмп са си говорили по много поводи, а след изборите на 8 ноември са имали поне една среща на четири очи. А Кисинджър, за изненада на по-широката група взимащи решения за външната политика лица, се е изказвал с възхищение, макар и внимателно, за явлението Тръмп. 

Дори след като Тръмп говори лично с президента на Тайван – ход, който разгневи Пекин и беше срещу политиката за „един Китай”, която Кисинджър договори през 70-те, бившият държавен секретар изрази увереност, че милиардерът ще продължи дипломатическите традиции на САЩ с Китай. 

Сътрудници на Кисинджър са във връзка и с други хора от орбитата на Тръмп. Високопоставен помощник на Кисинджър – Томас Греъм, се спряга на по-ниско ниво в преходния екип като потенциален посланик в Русия, казва източник, близък до тези разговори. Кисинджър похвали и избора на Тръмп за следващ държавен секретар в лицето на Тилърсън. 

Щеше да е безполезен начело на „Ексон”, ако не беше приятелски настроен към Русия… Въобще не чувам такива опасения”, каза Кисинджър на събитие в Манхатън. „Никой не може да отговори на всички изисквания за поста държавен секретар. Мисля, че е добро назначение”. 

През последните години от управлението на Джордж У. Буш, когато отношенията с Москва се влошаваха, Кисинджър обедини усилия с тези на Евгений Примаков – бивш руски външен министър, министър-председател и ръководител на руската търговско-промишлена палата, за да съпредседателстват работна група, насочена към двустранните отношения. Путин благослови начинанието. 

Според Кисинджър, Буш също се надявал, че инициативата ще даде положителни резултати, дори през 2008 година сформира група от членове на екипа му по национална сигурност, която да се запознае с работата й.

Когато Барак Обама стана президент след Буш, той търсеше помощта на Кисинджър за общуването си с Путин. Среща през 2009 година между Кисинджър и Путин помогна да се положат основите на нов договор за контрол на въоръженията като част от усилията на Обама „да презареди” отношенията с Русия. Кисинджър остана включен в преговорите за въоръженията през 2010 година. 

В реч през февруари, посветена на Примаков, който почина миналата година, Кисинджър очерта възгледите си за това как трябва да работят американско-руските отношения. 

Дългосрочните интереси на двете държави включват свят, който преобразува съвременните сътресения и тенденции в ново равновесие, което да е все по-многополюсно и глобализирано”, каза той. „На Русия трябва да се гледа като на съществен елемент от всяко ново световно равновесие, а не на първо място като на заплаха за САЩ”. 

Що се отнася до Украйна, която загуби Кримския регион, след като Русия го анексира (ЗЕМЯ не приема тази оценка, Крим се върна в историческата си родина след референдум с внушителното мнозинство от 97% от гласовете – бел. ред.) през 2014 година и още се сражава с подкрепяни от Русия сепаратисти в източните си райони, Кисинджър е на мнение, че тя не трябва да бъде канена да се присъедини веднага към Запада. 

Украйна трябва да бъде вградена в структурата на архитектурата на европейската и международната сигурност така, че да служи като мост между Русия и Запада, а не като преден пост на всяка от страните”, каза Кисинджър. Той призова също САЩ да си сътрудничат с Русия, която използва безразборни въздушни удари, за да помогне на Асад да смаже бунтовническите сили. 

Съвместими американско-руски усилия, координирани с други големи сили, могат да създадат модел за мирни решения в Близкия изток и вероятно на други места”, съветваше той по онова време. Стивън Пфайфър – бивш американски посланик в Украйна, отбеляза, че още не е ясно колко далече ще отиде Тръмп, за да устрои Русия. 

В интервю за Си Би Ес, излъчено тази месец, Кисинджър се изказа и за Тръмп, и за Путин по начин, който предполага уважение, но не непременно благоговение. Кисинджър каза, че „Тръмп има възможност да остане в историята като много значим президент”. Заради възгледа, че Обама е отслабил американското влияние в чужбина, „някой може да си представи, че се появява нещо ново и забележително”, от администрацията на Тръмп, каза той. „Не казвам, че това ще стане. Казвам, че е изключителна възможност”. 

В същото време Путин е „герой на Достоевски”, каза Кисинджър. Той е човек със силно чувство за единение, вътрешна връзка с руската история, така както той я вижда”. Кремъл го прие като комплимент. 

Кисинджър познава страната ни много добре, познава писателите и философите ни, затова такива сравнения от неговата уста са твърде положителни”, каза говорител на руското правителство, и добави, че Кисинджър „притежава дълбоки, а не повърхностни познания”. 

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване