Thalloderma Shop
12/31/16 06:22
(http://www.klassa.bg/)

Шофьорът в градския транспорт- къпан и учтив

 

Слагат асансьори на подлезите в София, спирките - със специални места за инвалиди

Шофьорите, контрольорите и касиерките в градския транспорт в София ще спазват етичен кодекс, според който трябва да са спретнати, вежливи и любезни с пътниците. В правилата ще е разписано, че не могат да се карат с хората, да ругаят и да правят забележка на лична, расова или сексуална основа. Идеята е тези морални принципи да подобрят услугата, която предоставяме на пътниците, обясни зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев пред „Монитор”. До февруари ще се приемат предложения от оператори на градския транспорт, различни организации и граждани.

 

Провинилите се шофьори ще отнасят дисциплинарно наказание,

 

но какво точно ще бъде то ще се уточни през следващите седмици. От Центъра за градска мобилност пък ще разглеждат всяка жалба на обиден пътник. В момента на шофьорите по време на работа им е забранено да пушат, да пият алкохол и да употребяват упойващи вещества.

Когато пътник проявява агресия, водачът ще е задължен да спре превозното средство, да докладва инцидента и да продължи курса си само след като редът е възстановен. Скандалите с водачи на други МПС-та ще са изрично забранени.

В кодекса ще е разписано, че шофьорите трябва да изчакват и при нужда да

 

помагат на бременни, майки с колички и хора с увреждания

 

Документът им забранява прибързаното затваряне на вратите, рязкото спиране, бързото каране и завиване, което може да застраши живота и здравето на пътниците. Освен това шофьорът ще указва и спирките на пътниците и ще ги насочва откъде да вземат друг автобус.

Зам.-кметът по транспорт вчера инспектира новите 4 асансьора в подлезите на бул. "България" и „Тодор Каблешков”. Догодина пък такива ще се монтират и на спирките при „Плиска” и Окръжна болница. В момента анализираме всички възможни локации, където могат да бъдат изградени асансьори на подлези, строени в миналото, каза още Крусев. Той обясни, че по трамвайните спирки на „България” общината търси варианти, като релси или повдигащи устройства, които заемат по-малко място. За да може хората с увреждания и майките с количките да се качват нормално в автобуса или тролея, ще се скосят натоварените спирки и ще се разчертае специално каре, където да стоят. Така шофьорът ще може да пусне платформата точно там. В момента половината рейсове и почти всички тролеи разполагат с рампи за инвалиди. Вече сме пуснали обществена поръчка за 30 нови автобуса, като догодина ще стартираме и покупката на още 120, които ще са достъпни за всички хора, припомни още Крусев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване