Thalloderma Shop
01/03/17 07:33
(http://www.klassa.bg/)

Завръщането на Путин в Близкия изток

 След като преоткри себе си като голяма сила в Близкия изток и то с агресия в Сирия, сега Русия използва другата си мощ – енергията, за да разшири влиянието си в региона, коментира Bloomberg.

Серия от споразумения позволяват на Русия и страните от Персийския залив да си сътрудничат в сфери с общи интереси, гледайки отвъд Сирия, където заемат противоположни страни в брутална прокси война. Само през последния месец Русия сключи първата сделка от 15 години между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страни извън групата, за да намали добива на петрол в подкрепа на цените, гарантира си инвестиция за 5 млрд. долара от Катар в петролния си гигант Роснефт, а след това Роснефт се договори да плати 2,8 млрд. долара за дял в египетското газово поле Зохр.

„Русия наистина иска да засили влиянието си в Близкия изток по всякакъв начин“, казва Фьодор Лукянов, председател на руската Council on Foreign and Defense Policy.

Руските компании и дипломати навлизат най-вече в бившите съветски пазари в Северна Африка и Иран, докато съживяват връзките си в сферата на политиката, търговията с оръжия и енергия, които западнаха след разпада на Съветския съюз. Русия възстановява преди силните си отношения и с Египет чрез президента Абдел Фатах ал-Сиси.

Амбициите на Москва в Персийския залив остават ограничени заради дълбоко вкоренените отношения със САЩ в сферата на сигурността и икономиката, казва Лукянов. И макар че геополитиката е изиграла значителна роля, основният руски мотив за сключване на сделки за стабилизиране цените на петрола и гарантиране на инвестиции в Роснефт са финансови, допълва той.

Дипломатите, включени в споразумението между Русия и ОПЕК, виждат широката петролна дипломация като сфера с липса на конфронтации, където и двете страни използваха да отворят канали на най-високи нива за гарантиране на обща цел, в случая подкрепа на цените на петрола. Сделката включваше преки разговори между Путин и неговите саудитски и ирански колеги, а големият напредък дойде след късен телефонен разговор между руските и саудитските петролни министри.

По подобен начин, когато този месец Катар купи дял от 19,5% в Роснефт в сделка за 10,2 млрд. евро, включваща и Glencore, един от мотивите за малкото богато на газ емирство бе политически, според запознат източник. Катар сметна инвестицията като стъпка към потенциални бизнес и политически връзки, казва източникът, отказал да бъде назован заради чувствителност на информацията.

„По-важното около това, което се случва в момента, е по-голямата картина“, казва Теодор Карасик, старши съветник в Gulf State Analytics, доскоро председател на дубайската Руска бизнес камара. „Не става въпрос само за Сирия, но и за Леванта, а заради Египет и Либия – и за Северна Африка“.

Промените вероятно ще ускорят подхода на новоизбрания президент Доналд Тръмп към външната политика, базиран на сключването на сделки, казва той.

Сделката с инвестиционния фонд Qatar Investment Authority също е забележителна заради особено трудната връзка между Русия и Катар. Москва вижда емирството като спонсор на ислямистки терористични групи в Чечня, а и в Сирия. Руски агенти дори убиха чеченския лидер Земликан Яндарбиев именно в катарската столица Доха през 2004 г. В разговора между катарския емир и Путин миналата седмица обаче не е обсъждано нищо от това, като според Кремъл двамата лидери са дискутирали сделката с Рсонефт и „допълнително насърчаване на политическото, търговското, икономическото и хуманитарното сътрудничество“.

Роснефт и друг руски гигант – Газпром, искат да разширят бизнеса си с втечнен природен газ (LNG) в Близкия изток, казва Валентина Кречмар, корпоративен анализатор в Wood MacKenzie. Катар е най-големият износител на LNG в света.

Русия има дълга история в Близкия изток, още от времето на Османската империя, като връзките особено много укрепват по времето на Съветския съюз.

Макар че навлизането на Русия в индустрията с LNG е сравнително ново, търговията с оръжия позволява на страната да навлезе на местата, където СССР е имал влияние. Между 2006 и 2015 г. Русия е продала оръжия за 12,7 млрд долара на Близкия изток и Северна Африка спрямо 6 млрд. долара през предишното десетилетие, сочат данни на SIPRI, организацията, която наблюдава търговията с оръжия.

Съветът за сътрудничество в Персийския залив (GCC) е „много труден и конкурентен пазар за Русия, но те постепенно се налагат в него“, казва Никокай Кожанов, базиран в Русия член на Chatham House, давайки за прием покупката на руски противотанкови оръжия от Бахрейн през 2014 г.

Засега продажбите са се увеличили най-много извън Персийския залив. Египет подписа споразумение за няколко милиарда долара за закупуването на руски изтребители и други оръжия през 2014 г. Продажбите на Ирак също нарастват, а преговорите с Иран след отпадането на санкциите обещават отварянето на потенциален голям пазар за оръжия за Кремъл. Алжир остава основен потребител на руски оръжия.

Според Кожанов обаче Либия може да се окаже следващия голям залог на Путин в Близкия изток след Сирия.

Путин се опитва да подобри отношенията си с либийския военен лидер генерал Халифа Хафтар, който посети Москва два пъти в последните шест месеца, за да поиска въоръжена подкрепа. Хафтар, който вече е получил подкрепата на Обединените арабски емирства и Египет, набира скорост срещу съперници, подкрепяни от Катар, Турция и Запада. Ако победи, наградата за Русия може да бъде значителна.

Руската компания за продажба на оръжия – Рособоронекспорт, изгуби договори за поне 4 млрд. долара. Газпром също изгуби няколко милиарда от сделки за енергийни проучвания и добив, подписани преди свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г. Затова и Кремъл със сигурност се опитва да намери път обратно.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване