Thalloderma Shop
01/05/17 05:45
(http://www.klassa.bg/)

Глобиха 6 производители на тирове за картел

 6 големи европейски автопроизводители са глобени с 2,93 млрд. евро за картел и това дава възможност на притежателите на 7 марки камиони над 6 тона, продадени в периода 1997 - 2011 г. да търсят чрез съда обезщетения за завишени цени, научи „Монитор”. Немската SophoklesGmbH поема изцяло финансирането на съдебните процеси по случая. При успех на делото компанията задържа уговорен предварително процент от обезщетението.

През ноември друга фирма Bentham Europe, занимаваща се с финансиране на съдебни искове обяви плановете си да предостави средства за потенциален групов иск за 100 млрд. евро срещу най-големите производители на камиони в Европа, които държат 90% от пазара на Стария континент.

Ищците са в правото си да бъдат обезщетени в съответствие с решение на ЕК от 19 юли 2016 г., според което през посочените години 6 фирми са продавали тежкотоварни автомобили чрез нелегални споразумения относно цените, като са ги завишавали с 10-20 на сто, ощетявайки купувачите. То засяга германските компании MAN, която е под шапката на Volkswagen, и Daimler, шведско-френската Volvo/Renault, холандската DAF и италианската Iveco. По информация на Reuters 4 от тях (освен MAN, които предоставиха на следствието информация) са били глобени. Шведската Scania също е участвала в посочения картел, като ЕК води в дадения случай отделна процедура за сканкциониране.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване