Thalloderma Shop
01/07/17 08:19
(http://www.klassa.bg/)

Всеки десети двустаен на пазара маломерен

 

Част от офертите в София са за жилища с чиста площ под 40 квадрата

Около една десета от предлаганите за продажба в София в момента двустайни тухлени апартаменти са маломерни, сочи справка в един от имотните сайтове.

От приблизително 5500 оферти в сегмента към 500 са за

 

двустайни с площ до 55 квадрата.

 

Когато става дума за недовършени апартаменти или градени през последните петнайсетина години, то не бива да забравяме, че част от квадратурата, плащана от купувачите не влиза в обитавана от тях площ на самото жилище.

„На пазара на нови или недостроени жилища чистата обитаема площ е 40-50 квадрата”, обясни Тихомир Цаков от „Аристо”. По думите предлагането в сегмента е основно за такива жилища и много рядко може да се появи някое със самостоятелна кухня. „Търсенето обаче на такива малки имоти продължава да намалява и хората предпочитат да дават парите си за апартаменти с поне 2 спални”, уточни брокерът.

Според Добромир Ганев от „Форос”, процентът на общите части зависи от доста неща - от проекта на архитекта, формата на парцела, строителя и от това дали сградата ще е по-луксозна или не. По думите му обикновено той е 15 и 20 на сто от площта на апартамента, обявена от продавача на имота. „Това е новото строителство и за това трябва да се внимава какво пише в обявите. По тази причина

 

по-оптимални от тази гледна точка са старите имоти,

 

включително и панелките, където се продава чиста площ”, обяснява брокерът.

При положение, че сме си харесали ново двустайно жилище и в обявата пише, че то е примерно 50 квадрата, то чистата му площ ще е около 42 квадрата. Почти толкова е тя и при старите панелни гарсониери от времето на соца.

Само с 2 квадрата е по-широк е един от най-скъпите двустайни обявени за продажба в София. За тези 44 кв. м с преход до пл. „Народно събрание”, в стара кооперация се искат 150 бона в евро, което е най-високата в сегмента за центъра на столицата, сочи справка в imot.bg. В тази част на София, в района на Докторския паметник и в кв. „Оборище” се търсят купувачи за около 600 двустайни апартамента. Стотина от тях попадат в категорията на маломерните, защото са с площ до 55 квадрата. Други 120 обаче са над 86 кв. м.

В „Лозенец” броят на тесните двустайни пуснати за продажба е едва 7, а всички имоти в сегмента там са около 180.

 

На 48 от тях цената е поне 100 хил. евро

 

Най-високата от над половин милион евро е за жилище на бул. „Хр. Смирненски”. Тя е и максималната за двустаен в цяла София.

В другите южни квартали на столицата офертите за маломерни тухлени жилища от сегмента са 134. За 15 от всички двустайни в тези райони на София продавачите искат поне 150 хил. евро. Най-високата оферта за имот близо до полите на Витоша е за жилище със скъпо дизайнерско обзавеждане в кв. „Борово”, за което е обявена цена от 450 хил. евро.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване