Thalloderma Shop
01/07/17 08:24
(http://www.klassa.bg/)

Тръмп подгони посланиците на Обама

 

Нито едно политическо назначение няма да бъде запазено

Екипът на Доналд Тръмп по прехода издаде общо нареждане назначените от президента Барак Обама посланици да напуснат постовете си до встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари. Това съобщи американският посланик в Нова Зеландия, цитиран от Ройтерс. "Аз ще си тръгна на 20 януари", заяви посланик Марк Гилбърт в съобщение до Ройтерс в Туитър.

Нареждането, което важи за всички,

без изключения

се съдържа в изпратена от Държавния департамент на 23 декември грама, уточни Гилбърт, като потвърди информация във в. "Ню Йорк таймс". Вестникът цитира дипломатически източници, според които предишните американски правителства - и републикански, и демократически, са удължавали сроковете, за да имат възможност посланиците, особено тези с деца в училищна възраст, да останат в съответните страни още няколко седмици или месеца.

Представители на Държавния департамент и на екипа на Тръмп по прехода не бяха открити за коментар, отбелязва Ройтерс.

Ако нареждането бъде изпълнено, САЩ може за месеци да останат без утвърдени от Сената посланици в ключови държави като Германия, Канада и Великобритания, отбеляза "Ню Йорк таймс". Висш представител от екипа на Тръмп казал за вестника, че в тази мярка няма злонамереност и че единствената й цел е да гарантира, че дипломатическите представители на Обама ще напуснат постовете си навреме, точно както и хилядите политически помощници в Белия дом и федералните служби.

Готвейки се за встъпването си в длъжност, Тръмп твърдо смята да не остави на поста му нито един политически назначен от Обама служител и да анулира много от постигнатото от предшественика му в областта на външната и вътрешната политика, пише "Ню Йорк таймс".

Дипломати са казали пред вестника, че нареждането ги е

хвърлило в смут

и ги принуждава спешно да търсят решения и да си осигурят визи, за да могат децата им да си довършат срока.

"Политическите" посланици обикновено са от средите на големите дарители на кампаниите на президента, биват назначавани заради близките си отношения с него и обикновено се оттеглят в края на мандата му. Дипломатите от кариерата по правило запазват постовете си.

 

В. "Вашингтон пост": Доналд пренебрегва разузнаването

 

Каква правдоподобна причина може да има Доналд Тръмп да полага толкова усилия да дискредитира американските разузнавателни агенции и разкритията им, че Русия се е намесила в президентските избори, разсъждава в. „Вашингтон Поуст“. Може би Тръмп просто не може да понесе някой да смята, че той не е или не е могъл да ги спечели без чужда помощ, пише изданието.

Пред комисията на Сената за въоръжените сили директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър заяви, че е още по-убеден, че Русия не само е проникнала в компютрите на Националния комитет на Демократическата партия и други, но и е разпространила класическа пропаганда, дезинформация и фалшиви новини.

Подкрепен от директора на Агенцията за национална сигурност и шеф на киберкомандването на САЩ адмирал Майкъл Роджърс, Клапър призна, че е възможно разузнавателните служби понякога да грешат, но направи разграничение между здравословен президентски скептицизъм към разкритията им и опасното за националната сигурност очерняне и пренебрежително отношение към професионализма на службите, отбелязва "Вашингтон пост".

Ако е възнамерявал някога да управлява отговорно, Тръмп направи работата си много по-трудна. След като положи толкова усилия да убеди американците, че на разузнавателните служби не може да се вярва, какво ли ще каже на страната, когато агентите го информират за несъмнена реална опасност?, пита редакционният екип на "Вашингтон пост".

Същевременно бе съобщено, че разузнаването на САЩ е установило, че руснаците са предоставили на "Уикилийкс" откраднати имейли, заявиха американски официални представители, които са запознати с класифицирания доклад на разузнаването за руската намеса на президентските избори в САЩ, информира Си Ен Ен.

По-рано тази седмица в интервю за "Фокс нюз" основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж отрече, че Русия са източникът на имейлите на демократите, които повлияха на президентската кампания на Хилари Клинтън.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване