Thalloderma Shop
01/08/17 08:34
(http://www.klassa.bg/)

Политиката на Доналд Тръмп ще е един от основните фактори за ЕС през 2017 г.

 Политиката на Доналд Тръмп ще бъде един от основните фактори, които ще оформят Европейския съюз (ЕС) през настоящата година. Това коментира проф. Дан Келемен от Университета в Ню Джърси в предаването Събота 150 на БНР.

Според него левите партии и движения в момента са изключително слаби, въпреки отделни явления като СИРИЗА в Гърция или движението на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис. Това отваря огромно пространство за крайно десните движения, които набират сила в Европа.

Въпреки това обаче Келемен очаква ЕС да оцелее. "Едно от нещата, които трябва да имаме наум, е че ЕС се изправя пред най-дълбокия микс от кризи от създаването си. Въпреки това, той няма да умре. Много хора поставят под въпрос съществуването на ЕС, но аз мисля, че той ще оцелее. Нито една от тези кризи не подкопава основите на европейската идея", коментира той.

Експертът подчертава, че най-важните държави от ЕС - като Германия, продължават да подкрепят съществуването му.

Келемен смята, че до края на тази година Brexit ще се задейства. "Не казвам, че Великобритания ще е изляза от ЕС, а че вече ще имаме яснота какви ще бъдат отношенията й с него след излизането. Германия ще продължи да има водеща и дори още по-силна позиция в ЕС. Въпреки това - дори и да разочаровам някого, ще кажа, че крайно десните движения ще имат своите позиции", посочи той.

Келеме прогнозира и че ще има сериозни проблеми между Полша и ЕС, както и подготовката на спасителен пакет за Италия. Той очаква още европейските лидери да се обединят около повече мерки за сигурност и за контрол по границите и борба с тероризма.

Що се отнася до Доналд Тръмп, според Келемен Европа вече няма да е подложена само на натиск от изток, но и на тотално различно отношение от САЩ. "Бих очаквал от Тръмп да се опита да разедини ЕС и да работи с по-националистически настроените лидери като Виктор Орбан и Ярослав Качински. Това наистина ще бъде голямо предизвикателство за ЕС. Да се надяваме, че той ще успее да потвърди стабилността и обединението си", заключи експертът.

По статията работи: Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване