Thalloderma Shop
01/09/17 05:38
(http://www.klassa.bg/)

Може да загубим пари от еврофондовете през 2017 г.

 Има риск от спиране на еврофондовете във втората половина на 2017 г., признава ресорният вицепремиер в оставка Томислав Дончев в писмен отговор до депутати от ДПС. Причината е, че България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 година. Крайният срок за изпълнението е изтекъл с края на  2016 г., става ясно още от отговора на Дончев, съобщи БГНЕС. Той обаче успокоява, че няма основание да се очаква критично забавяне в изпълнението на предварителните условия и спиране на междинните плащания по програмите.
Едно общо и 11 тематични предварителни условия не е изпълнила страната ни. Други две от тях са "подадени" на ЕК, но още не са сертифицирани. Очаква се анализ, след което ще стане ясно дали има нужда от допълнителни корекции. Става ясно, че България е изпълнила общо 31 от предварителните условия, по две очаква отговор, а за 12 е в забавяне. Изпълнението на тематичните предварителни условия се бави в секторите "наука и иновации", "риск от бедствия", "води", "транспорт", "интеграция на ромите", както и в част от програмата "за развитие на селските райони" и в сектор "морско дело и рибарство". От общите предварителни условия забавяне има и по ОП "Околна среда".
Отговорни за забавянето са МОН, Министерството на икономиката, МВР, МОСВ, Министерството на транспорта, Министерството на земеделието, Националният статистически институт, Националният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси, подчертава Дончев. Той уточнява, че през цялата 2016 г. е бил засилен мониторингът над съответните управляващи органи по оперативните програми, които е трябвало да следят за изпълнението на предварителните условия. През септември 2016 г. е изпратено и нарочно писмо до ръководителите на съответните институции.
Оптимизмът на Дончев, че до спиране на еврофондовете няма да се стигне, идва от факта, че до официалния отчет има още половин година. "Държавите членки ще отчитат изпълнението на предварителните условия чрез официална самооценка през 2017 г., която ще бъде част от Доклада за напредъка по Споразумението за партньорство относно всички приложими условия, така и част от Годишните доклади за изпълнението на всяка програма относно условията, които са приложими за нея", пише Дончев. Срокът за представяне на Доклада за напредъка по СП е краят на юни 2017 г., а до края на август тази година се подават и Годишните доклади по всяка от програмите.
При всички положения отговорността на служебното и на следващото редовно правителство, ще е да форсира изпълнението на предварителните условия, забавени от кабинета "Борисов 2", за да не се стигне до спиране на европейското финансиране през второто полугодие на 2017 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване