Thalloderma Shop
01/10/17 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Световната Банка унищожи Българското училище и образование.

 1000 училища са били закрити от 2000 година до сега, като само през изминалата година вратите за ученици са затворили 27, се казва в позиция от Синдиката "Образование" към КТ. В нея пише, че е „наложително да се дефинира нова образователна стратегия за постигане на качествено съвременно образование”.

Според синдиката в училището в Хераково се наблюдават два основни порока на българската просвета. "Първият е недъгавият делегиран бюджет, който не се интересува от нуждите на децата във всичките 2456 училища и 2000-те детски градини в страната, а дава финансов стандарт на брой деца, без да е съобразен с необходимия за нормален образователен процес брой на учителите, с паралелките и с осигуряване на равен шанс за децата и учениците".

Вторият проблем според тях е свързан със задържането на учениците и определянето на реалния възможен лимит на отсъствия им. Затова синдикатът "Образование" предлага на МОН и на парламента да има промяна във философията на делегирания бюджет и финансиране на база на национална стратегия за това дали да има училище в съответното населено място, а не на база делегиран бюджет и на брой ученици. Те предлагат на родителите да се налагат финансови и административни отговорности, за да осигуряват присъствието на децата в училище. Трябва да има промяна в новия училищен закон и във връзка със социализацията на учениците-роми и с тяхното задържане в училище. "При сегашните правила, ако не се проявява милост към тях, според обема на знания и процента на присъствие, повечето не биха преминали дори и във втори клас", заявяват от образователния синдикат.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване