Thalloderma Shop
01/11/17 07:28
(http://www.klassa.bg/)

Втори съд потвърди условната присъда на Вл. Янева за "Червей"

 Софийският апелативен съд потвърди като втора инстанция едногодишната условна присъда за незаконно разрешени специални разузнавателни средства на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Към това наказание апелативните магистрати прибавят и глоба от 1000 лв., става ясно от решението им, обявено на сайта на съда.
Янева беше пратена на съд заради оперативното дело "Червей". Заради този скандал тя изгуби ръководния си пост, но остана съдия. В рамките на "Червей" информационната система на МВР е следена от ДАНС под предлог, че се търсят полицаи, които изнасят данни и трият криминалистични регистрации срещу заплащане. Резултати от разработката обаче няма. 
Янева беше оправдана по обвинението, че е нарушила закона, давайки разрешение да се следи базата данни. 
Апелативният съд потвърждава и присъдата срещу бившият шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, сега служител на ДАНС - Тодор Костадинов. На първа инстанция преди година той беше признат за виновен, че е правил нерегламентирани справки в системата на МВР. С паролата и потребителското име на служителка от Шумен той чел в системата за Иво Каменов Георгиев, акционер в "Химимпорт". Затова съдът го глоби с 3 хил. лв. Той обаче беше оправдан по обвинението, че е съставил фалшиви документи, за да получи разрешенията за СРС.
Решението на апелативния съд не е окончателно и може да се атакува пред върховните магистрати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване