Thalloderma Shop
01/11/17 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите пак игнорираха резултатите от референдума

 Обсъждането на националния референдум от 6 ноември 2016 г., на който мнозинството гласували поискаха въвеждане на чист мажоритарен избор, задължителен вот и намаляване на държавната субсидия за партиите до 1 лв. на глас, се препъна още на първото си препятствие. Проектът на ГЕРБ, с който се одобряват резултатите от допитването, се натъкна на масирана съпротива в правната комисия на НС. Той бе подкрепен единствено от 6-има техни депутати. Против гласуваха 11 членове на комисията от БСП, ДПС, Реформаторския блок, "Атака", Патриотичния фронт, БДЦ-НС и АБВ. Желанието на ГЕРБ да се удовлетвори искането на суверена не е съвсем искрено, тъй като още след президентските избори премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че чист мажоритарен вот няма да доведе до нищо добро. После обаче смени позицията си и поиска парламентът да съкрати ваканцията си, за да приеме промени в съответствие с волята на народа, но дори депутатите от ГЕРБ не внесоха подобно предложение. Днес проекторешението за одобряване на резултатите от референдума ще влезе в пленарната зала, но шансовете да се обърне гласуването практически са равни на нула. 

Вчера ГЕРБ затрудниха още повече задачата по промяната на изборната система и съкращаването на субсидиите, след като докараха до провал разглеждането на собственото си проекторешение за референдума. Документът бе внесен още в средата на ноември м.г., след като Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще подкрепи резултатите от референдума, без да прави в тях никакви промени. В него се предвиждаше правната комисия да е подготвила доклад за второ четене на необходимите законови поправки до 15 декември 2016 г. Нищо подобно не се случи. Депутатите можеха да сложат нов краен срок, но не го направиха, а използваха остарялото проекторешение за формален повод да го отхвърлят категорично. Първи се впусна в атака Четин Казак от ДПС, който обяви, че документът е безвъзвратно закъснял и предложи цялата работа по референдума да се остави на следващото НС. Подкрепиха го Явор Нотев от "Атака", Филип Попов от БСП и Петър Славов от Реформаторския блок. Аргументът им бе, че все още няма решение на Върховния административен съд (ВАС) по жалбите на "Шоуто на Слави" срещу обявените от ЦИК резултати на референдума. Някои от депутатите дори заявиха, че позиция на НС по въпроса, преди да е приключило делото, може да предопредели решението на съда и представлява намеса в работата на независимата съдебна власт. Аргументът им е странен, защото съдът трябва да каже дали гласовете на референдума са достатъчни той да е задължителен за парламента или не. Няма вариант, при който съдът да обяви референдума за невалиден. Така че решението на депутатите няма как да попречи или предопредели съдебното решение. 

Кирилов не пропусна да обвини колегите си, че си търсят "процедурно обяснение, за да не се реши въпросът по същество". И посочи, че когато влезе в сила решението на ВАС, настоящият парламент няма да го има, нито следващият ще се е събрал, което ще остави висящ целия казус. "Ако ние вземем това решение, ще направим безпредметен съдебния спор, защото сме удовлетворили жалбоподателите", изтъкна шефът на правната комисия. Доводите му не бяха приети. 

ГЕРБ обаче смята да продължи темата. В понеделник партията изненадващо форсира работата по приемането на резултатите от референдума и обяви намерението си в четвъртък да внесе проект за промени в Изборния кодекс, с който се въвежда мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Проектът обаче не решава основните проблеми на този вид избори - районирането на страната и мъртвите души в избирателните списъци. ГЕРБ предлага да се въведе активна регистрация, но само за българите в чужбина. А новото райониране на страната е прехвърлено на президента. "Не смятаме, че районирането не трябва да бъде предложено от една политическа сила, каквато е в случая ГЕРБ. Ако погледнем в исторически план, 1991 г. Великото народно събрание, районирането, което е било за мажоритарната система, е било с указ на президента. Така че съвсем резонно е институцията, която е равно отдалечена от изпълнителната власт и парламента, пряко избраният президент от народа той да издаде указ, с който да направи това райониране и да няма абсолютно никакви претенции от нито една политическа сила", обясни пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. И отново настоя новоизбраният президент Румен Радев да отложи разпускането на 43-ото НС, за да се даде достатъчно време на депутатите да свършат работата, вменена им от референдума.

Новият президент Румен Радев обаче охлади желанието на ГЕРБ да се удължи животът на този парламент и припомни на депутатите, че са имали два месеца да приемат промените, но не са го направили. "Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение", каза новият държавен глава. Той обясни, че всякакви опити да се продължи 43-ото Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с конституцията и произнасянето на Конституционния съд. Радев възнамерява да се придържа стриктно към основния закон и в най-кратък срок след встъпването си в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване