Thalloderma Shop
01/11/17 07:33
(http://www.klassa.bg/)

Обмисляме спиране износа на ток

 

Гърция спря да продава зад граница, останалите съседи планират същото

България обмисля временно да спре да експортира електроенергия, стана ясно на последния брифинг на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. "В момента правим анализ за това дали спрем износа", уточни тя.

„Гърция вече обяви, че от полунощ на вторник срещу сряда ще преустанови експорта на електроенергия, а също и транзитирането й, а подобна мярка обмислят и други съседни страни”, поясни Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Теменужка Петкова съобщи още, че България във вторник е отказала да изнесе 200 мегавата за Турция, защото не сме имали възможността да го направим. Според нея това е нормална рутинна операция. Няма нищо необичайно и притеснително. „Не сме изолирани. Системите ни със съседните страни са зависими, няма как, когато другите ги затварят, в същото време ние да очакваме енергия и след като тя не постъпи тук, няма как да не ни се отрази", обясни тя. По думите й ще бъдат предприемем всички необходими мерки и действия в рамките на закона, за да се осигури необходимата енергия и да се задоволят нуждите на битовите потребители и да не се стигне до режим на тока в България. „За това и част от произвеждания ток от държавните АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица-Изток-2”, предназначени за енергийната борса бяха отклонени за обществения доставчик, за което сме поискали одобрението на ЕК”, обясни Петкова.

Министърът уточни още, че в понеделник е бил надминат 20-годишен рекорд от 7500 мегавата в натоварването на електроенергийната ни система, но тя е останала стабилна и функционира добре. „Всички мощности работеха на 100%. Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 електроцентрали, в две имаше проблем - ТЕЦ „Русе“ и ТЕЦ „Бобов дол“. За радост нещата се нормализираха и „Бобов дол“ вече работи“, каза министърът, като поясни, че заради лошото време не може да бъде активиран студеният резерв на ТЕЦ „Русе“.

По повод на тези проблеми шефът на ЕСО Иван Йотов обясни за „Монитор”, че съответните централи, които не са изпълнили заявката за активиране на студения резерв ще бъдат санкционирани.

В заключение министър Теменужка Петкова поясни, че от цяла България без ток заради авария в късния следобед във вторник са били около 360 абоната в района на Вакарел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване