Thalloderma Shop
01/13/17 07:41
(http://www.klassa.bg/)

Глоба от 2000 лв., ако спирка е в преспи до 7,30 ч

 

Дрифтаджиите излъскват пътя до такава степен, че той става на стъкло, Санкционираме за всяко отклонение от стандарта за почистване на снега

- Госпожо Георгиева, справиха ли се фирмите с почистването на града и ще има ли глобени за некачествено почистени улици и спирки на градския транспорт след последния снеговалеж?

- Най-важната задача беше да се осигури нормално придвижване в града при зимни условия, да няма проблем с градския транспорт и достъпа на хората до спирките и метростанциите. Но фирмите работят в екстремни условия от 5 януари при много ниски температури и това затруднява зимното поддържане. Имаме забележки, ще има и санкции, но като цяло градът е проходим. Има неизпълнения на техническата спецификация, затова са съставени двустранни протоколи, дават се доказателства, защото никой не е готов да приема всичко на юнашко доверие, че не е почистена конкретна улица, и на част от фирмите няма да им бъде платено. Има съобщение за неизпълнение за фирмата, която работи във Връбница, в кв. „Модерно предградие” не е почистила улиците и тротоарите около някои училища. Това води до процедурата съобщение за неизпълнение, въз основа на което те са длъжни да го почистят, но за констатираното нарушение те ще бъдат санкционирани. Сумите не мога да ви кажа, защото те ще бъдат представени първо на кмета на София Йорданка Фандъкова, която ще ги разпише. Но акцентът пада на свършената работа. Излезе един субективен проблем и той се дължи на несъобразяването на гражданите със зимните условия. Дрифтаджиите излъскват пътя до такава степен, че той става на стъкло. Това наложи фирмата да качи наблизо до Витоша машина, за да може да поддържа пътя с необходимото сцепление, а не да се пързалят всички автомобили. Необходимо е, когато има тежки зимни условия, всички да проявяваме по-голяма съпричастност с общата обстановка, както и да сме толерантни към останалите шофьори.

 

- В кои райони констатирахте най-много пропуски?

- Във всички райони е имало отклонения от техническите изисквания. На 10 януари след 19 ч те допуснаха на много места сняг по пътните платна на улиците с масов градски транспорт и тези с обществена значимост. С изключение на няколко района всички други ще бъдат санкционирани и в момента ги изчисляваме. Постоянно се правят проверки и фирмите се санкционират и за малки отклонения. Най-малко нарушения на техническите изисквания по договорите има в районите „Сердика”, „Красно село”, „Красна поляна”, „Надежда”, „Връбница”, „Илинден”, Панчарево „Подуяне”, Кремиковци. Пак подчертавам - там е имало най-малко нарушения, но това не значи, че те не са констатирани или ги няма.

 

- Кога по правило машините трябва да излязат да чистят при снеговалеж?

- Улиците, по които минава масов градски транспорт, трябва да са на асфалт, но когато в момента има снеговалеж, трябва да не са заледени. Един час след спиране на снеговалежа машините трябва да осигурят асфалт. Ние проверяваме заледяването с модерна апаратура, която минава по булевардите и отчита показателите и е аргумент защо няма да платим. Защото само участъкът от Орлов мост до изхода на София на бул. „Цариградско шосе” струва около 17 000 лева. Улиците с обществена значимост също трябва да са на настилка, малките пък трябва да са до проходимост при зимни условия.

 

- До колко часа фирмите трябва да са почистили спирките? Успяха ли и как проверявате дали са изпълнили задълженията си?

- Спирките трябва да са изчистени до 7,30 ч, а при силен снеговалеж и периодично, така че да се осигури нормално придвижване на хората до транспортното средство. Не трябва да има киша на ръба на бордюра с платното. Когато обаче снеговалежът е следобед, спирките трябва да са почистени до 19,30 ч. Имаме случаи на четири почистени спирки след 7,30 сутринта във вторник в район „Искър” и фирмата е глобена. Санкцията за непочистена спирка е 2000 лева. Работи се много отговорно, за да се осигури качествена услуга. На спирките са сложени съдове, в които се държи сол. Така се прави в редица държави. Оставя се сол близо до спирките, за да не върви камион и да не се губи време да се разнася солта.

 

- Колко са снегорините, които чистят София тази зима?

- Общият брой на специализираните автомобили през деня е различен, но на терен най-много са излизали над 200 машини. Искам да подчертая, че най-голяма роля има организацията, не броят на машините.

 

- Имаше санкционирани граждани и търговци за непочистени тротоари, какъв е общият размер на наложените глоби и в кои райони столичани се оказаха най-немарливи?

- Гражданите имат задължения да почистват прилежащите си територии. До вчера инспекторите са съставили над 300 санкции. Все повече граждани и фирми в центъра не се нуждаят от подканяне и напомняне да си почистят прилежащите територии. Фирмите пък се намесиха при почистването около училища, болници и детски градини, за да се осигури безпроблемно придвижване. По-трудна е ситуацията в големите жилищни комплекси, но аз се надявам, че със системно настояване и контрол все повече наши съграждани ще изпълняват своите задължения и ще почистват покрай кооперациите си. Съвместно с фирмите пък направихме и скици, на които е отбелязано точно къде трябва да се направи пътека и проход до спирките. Един от критериите дали фирмите са се справили добре са сигналите на гражданите. Искам да отбележа, че един служител обработваше по над 200 сигнала не само от граждани, но и от фирми.

 

- Около празниците много търговци бяха превзели тротоарите в столицата с елхи и коледни играчки. Има ли глобени търговци за неплатено тротоарно право?

- Опитват се, разбира се. Най-големите нарушения са в центъра. Това е разбираемо. Винаги така се получава. Ние не само ги глобяваме, а им даваме предписания да отидат в районната администрация и да си платят допълнителната площ. Общо са проверени 1500 търговци на открито с коледни стоки и елхи. Съставени са 1500 акта за установяване на административно нарушение и 135 констативни протокола с предписания. Глобите по квитанция са на стойност 3080 лева. Искам да подчертая, че елхите трябва да се изхвърлят на местата за зелени отпадъци в районите Кремиковци, Панчарево, с. Лозен, „Витоша” и Горна баня. В останалите райони елхите трябва да се оставят до сивите кофи за смет, откъдето ще бъдат събрани и транспортирани до инсталацията за биоразградими отпадъци „Хан Богров” и ще се върнат в парковете под формата на компост.

 

ВИЗИТКА:

 

Завършила е Химико-технологичния и металургичен университет

Била е шеф на отдел в РИОСВ – София, за чистотата на въздуха

От 2008 г. е директор на Столичния инспекторат

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване