Thalloderma Shop
01/16/17 05:20
(http://www.klassa.bg/)

Прокопиев си призна, бил част от „Да, България“

 

Обвиняемият олигарх плаши прокуратурата, че ще търси компенсации за делото срещу него, мълчи за „Каолин“ и останалите си афери

Обвиняемият за аферата „ЕВН“ фалирал енергиен бос Иво Прокопиев си призна, че е част от „Да, България“ - новоучредената олигархична партия, придобила известност вече като „Дай, България“ заради задкулисните кръгове стоящи зад нея. Както лъсна още преди седмици, зад създаването й стоят Иван Костов и двамата му „синове“ Иво Прокопиев и банкерът – беглец Цветан Василев, които се надяват формацията да им осигури отново достъп до държавната трапеза, както и индулгенция за всичките им престъпления, а според Блиц сред спонсорите е и друг фалирал олигарх – шефът на „Овергаз“ Сашо Дончев.
В интервю за bTV разградският храненик на Командира и кръга „Агнешки главички“ се пробва отрече участието си във формирането на „Дай, България“, като заяви, че „не стои зад нея“. На въпрос обаче защо тогава се появи на „промоцията“ й през декември миналата година пробва да замаже с думите: „Смятам, че съм част от тази общност.

С тия хора мислим по еднакъв начин и нямам никакви притеснения да бъда там.

Макар да не присъства лично в ръководните органи на формацията, които бяха избрани през изминалите дни, в тях изобилства със свързани с него лица, през които ще може да дърпа спокойно конците в иначе про форма оглавената от проваления бивш правосъден министър Христо Иванов „Дай, България“. Член на т.нар. „другарски съд“ на партията – контролният съвет, който ще решава кой партиец нарушава дисциплината и трябва да бъде изгонен, е дясната ръка на Прокопиев – шефът на инвестиционната му компания „Алфа финанс холдинг“ Юри Катанов. В Политбюро на формацията е и съгражданката на Прокопиев, негова сподвижничка и лице на „Протестна мрежа“ Антоанета Цонева, а също и неколцина още лица, които макар да не са толкова явно свързани с него, също са считани за част от обкръжението му. В състава на ръководството на „Дай, България“ има също представители на „зеления октопод“, разследвана от ОЛАФ бивша началничка на кабинета на Христо Иванов, докато бе правосъден министър, а също и хора на финансирани от Соросовото „Отворено общество“ НПО-та като Института за пазарна икономика на Красен Станчев.
На въпрос за финансирането на партията, Прокопиев отрече да е давал такова, като заяви, че то било достатъчно прозрачно и нарочно се правело с малки суми. В същото време обаче не е тайна, че докато и ако изобщо се добере до държавна субсидия на предстоящия парламентарен вот, формацията разчита на спонсорства от менторите си-олигарси, но най-вече на грантове. Именно затова играчите в нея бяха изнервени от разклащането на позициите на Сорос в САЩ и в други страни по света, а оттам – и на фондациите му под логото „Отворено общество“. Справка в сайта на

„Америка за България“ - организация, щедро спонсорирала

с над 6 млн. лева самия Иво Прокопиев,

показва, че тя вече е подпомогнала каузата на Христо Иванов с близо 1,2 млн. лева. Сумата в размер на 1 184 760 е отпусната от донорската структура на НПО-то на Иванов, което той оглавяваше преди да стане министър – Български институт за правни инициативи (БИПИ) през май 2016 г.– т.е. когато проектът „Дай, България“ е бил задвижен. Макар парите формално да са дадени за 4-годишен проект, това е условие, което бързо може да се заобиколи през преразпределението на средствата към цялата мрежа от грантаджийски НПО-та зад „Дай, България“.
Макар миналата седмица Прокопиев да се сдоби закономерно с обвинение по аферата „ЕВН“ като съучастник на бившия финансов министър Симеон Дянков за скандалната сделка с продажбата на миноритарния дял от енергоразпределителното дружество, направена от брокерската компания на разградския бос „Булброкърс“, в интервюто му бяха спестени всякакви неудобни за него въпроси както за случая, така и за останалите афери с негово участие, през които е жилена държавата. Като се стартира с „Каолин“ и се продължи с другите скандали, в които е бил движещо лице. Вместо да го пита за аферите му,

водещият - Светослав Иванов, който бе и сред журналисти,

избрани от банкера-беглец Цветан Василев

като удобна трибуна за едно от задграничните му интервюта, остави Прокопиев спокойно да се обяснява, че бизнесът на „Булброкърс“ бил съзнателно унищожен, а делото срещу него било „скалъпена история“ и дори заплаши прокуратурата, че ще „търси компенсация от нея и от съучастниците й“. В същото време обаче не отрече основното обвинение – че е давал разяснения на Дянков как да бъде манипулирана сделката продажбата на миноритарния дял на държавата от 33% при пускането на търга през Българската фондова борса.
На изпроводяк разградският бос оцени като „успешен“ мандата на отиващия си президент и негов семеен приятел Росен Плевнелиев, премълчавайки, че оценката му най-вероятно се дължи на факта, че по време на мандата си държавният глава откровено лобираше и действаше в интерес на Прокопиев.

 

 

ААгенция Мониторгенция Монитор

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване