Thalloderma Shop
01/17/17 05:06
(http://www.klassa.bg/)

БДЖ плаща още 62 милиона от борчовете си

 

Готвят търг за модернизация на старите чешки локомотиви

62 млн. лв. от дълговете си трябва да плати след по-малко от два месеца през март БДЖ, научи „Монитор”. За последните години холдингът успя да свие борчовете си до 445 млн. лв., като през 2009 г. те са били 849 млн. лв.

От 2010 г. до края на миналата са платени главници, наказателни и текущи лихви в размер на 559 млн. лв. От железницата отчитат, че с тези пари е можело да се купи нов подвижен състав и да се направят други инвестиции за повишаване на конкурентостта на превозвача.

За да се

 

намалят загубите на дружеството, са продадени 85 имота

 

или 11% от обявените за излишни, 170 локомотива, 2139 товарни и 351 пътнически вагона (около една трета от излишните). След тези сделки в холдинга са влезли 41 млн. лв. С близо една трета са намалели работещите в родната железница.

За периода до края на 2022 г. БДЖ е изготвило план за ремонт и модернизация на локомотиви, мотриси и вагони на стойност 268 млн. лв. В депата и цеховете на холдинга се предвижда да бъдат инвестирани 5-10 милиона и още толкова за внедряването на нови информационни технологии.

В последните няколко седмици заради тежката зимна обстановка 20 локомотива са се блъснали в преспи и се е наложило да бъдат прибрани за ремонт, което

 

налага намаляване броя на пътническите влакове

 

по най-натоварените направления на къси разстояния между Перник и София и Мездра и София.

От „БДЖ-Пътнически превози” отказаха да уточнят колко време ще продължи ремонтът на повредените локомотиви от началото на годината.

Според Петър Бунев, председател на железопътния синдикат към КНСБ, повредите на машините, ударили се в преспи, не са тежки и би трябвало те да се върнат в строя по-бързо. „Проблемът е, че в депата и цеховете, където трябва да се правят ремонтите, няма условия за хората”, каза той.

 

Там е по-студено, отколкото навън

 

На такъв студ не може да се работи”, добави той. Синдикалистът поясни, че сега в системата на превозвача най-надеждни са миналите модернизация румънски локомотиви, останалите са по-стари от 40 години. „В БДЖ има към 300 локомотива, а са нужни към 120, за да се изпълни графикът, но няма и толкова, които да са годни за нормална експлоатация. Винаги има недостиг и с авариралите в преспите дефицитът се увеличава”, добави Бунев. Той поясни, че старите електровози „Шкода” след модернизация могат да изкарат без проблем поне още 20 години. Има заводи в Чехия и Словакия, където това може да се направи. По думите в близко време се очаква да бъде обявен и търг за ремонт на машините, произведени в бивша Чехословакия. „Дори и сега да тръгне процедурата по търга в най-добрия случай модернизираните машини ще могат да бъдат ползвани у нас за следващата зима”, прогнозира той.

Владимир Владимиров, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД, каза за „Монитор”, че е подготвена процедура за търгове за ремонти на локомотиви, но те не са пуснати. „Има цяла

 

ремонтна програма за 2017 г., която обаче не е стартирала

 

Заради смяната на правителствата не се пускат поръчки. Има много други търгове, които трябва да се направят до края на годината, за ремонти, ако, разбира се, има пари”, обясни той. Според него ще се направи всичко възможно авариралите в преспите локомотиви да бъдат ремонтирани по-бързо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване