Thalloderma Shop
01/17/17 05:02
(http://www.klassa.bg/)

Проекти за 1,4 млрд. евро сме подали по плана „Юнкер”

 

Във Фонда на фондовете чакат над милиард лева

Проекти на български фирми на стойност около 1,4 млрд. евро са кандидатствали за получаване на по-евтини заеми пред Европейската инвестиционна банка и по „Плана Юнкер”. Това стана ясно на конференция, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„За българските фирми планът е една възможност за по-достъпен ресурс за модернизация и разширяване на пазарния дял”, каза на откриването й новият председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Във Фонда на фондовете има над 1 млрд. лв., които трябва да се развъртят, за да стигнат до бизнеса, съобщи министърът на финансите в оставка Владислав Горанов. Той поясни, че в момента 4 търговски банки имат договор за отпускане на по-евтини кредити за малките и средните фирми, а Българската банка за развитие (ББР) получи 150 млн. евро заем от ЕИБ.

„Има засилен интерес на българските предприемачи към портала, който трябва да свърже авторите на проекти с потенциални инвеститори”, каза още Горанов и добави, че звеното за консултации за българските фирми

 

ще заработи ефективно до края на март.

 

„Фондът на фондовете е изключително предизвикателно начинание. Европейската комисия (ЕК) се съмняваше в капацитета ни да управляваме самостоятелно средствата за финансови инструменти”, коментира Горанов.

Според зам.-управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) Илияна Цанова по-голяма част от ресурса се насочва през търговските банки посредници, защото става дума за малки проекти. „Вече има 3 големи наши фирми, които са кандидатствали за проекти над 15 млн. евро. Един от тях е в сферата на хранително-вкусовата и преработвателната промишленост и е за 30 млн. евро. Другият е в телекомуникациите, а третият е от компания лидер в производството на машини и промишлени технологии”, обясни тя.

На въпрос дали може да се финансира с пари по „Плана Юнкер” оздравяването на БДЖ, Цанова поясни, че наистина ЕИБ отпуска средства за проекти на държавни и общински компании. По думите й обаче става въпрос за

 

начинания на пазарен принцип, генериращи приходи.

 

„Общините например може да кандидатстват за средства за саниране, но трябва да са направили публично-частно партньорство със специална еско фирма”, обясни още тя. „Възвращаемостта на инвестицията идва от намалената консумация на енергия. Държавният или общинският дял в проекта може да бъде покрит с грант или само част от него”, поясни Цанова и добави, че не може вечно държавата да субсидира напълно санирането и в един момент ще трябва да се премине на финансиране чрез финансов инженеринг. Според нея по подобен начин е бил реализиран проект за смяна на измервателните уреди за ток и природен газ във Великобритания, като изплащането на заема е станало чрез по-ниските сметки на абонатите.

Министърът на околната среда Ивелина Василева коментира, че е подписано първото споразумение в областта на околната среда с Фонда на фондовете, който

 

ще управлява 52 млн. лв. от оперативната програма

 

„Околна среда“ 2014-2020 г., а проектите за рециклиране на отпадъците може да се менажират от бизнеса, общините и неправителствени организации. За водния сектор догодина ще бъде подписано споразумение с Фонда на фондовете, който ще управлява 10% от бюджета на приоритетна ос води към оперативната програма (240 млн. лева).

На конференцията стана ясно още, че Гърция вече е успяла да вземе евтини кредити за проекти, свързани с развитието на каботажния си флот. Подобни идеи имат и наши предприемачи от водния транспорт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване