Thalloderma Shop
01/17/17 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Съдът отстрани кмета на Пловдив заради зоокъта

 Кметът на Пловдив Иван Тотев беше отстранен от поста си заради злополучния зоокът, който трябваше да е един от акцентите в града, обявен за културна столица през 2019 г.

Окръжният съд се съгласи с прокурорите по делото - двама софийски и един от Пловдив, че кметът е нарушил закона, защото нямало идеен инвестиционен проект при обявяването на обществената поръчка, не е била одобрена количествено-стойностна сметка, нямало и разрешение за строеж, съобщи Plovdiv24.bg. Според обвинението Тотев е сключил договор след пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03" ООД, за да го облагодетелства с 1 млн. лв. 

Съдът сметна, че свидетелите, които предстои да бъдат разпитани, са подчинени на кмета и заради йерархията могат да премълчат важни неща или да им бъде повлияно. По отношение на вече разпитаните общински служители прокуратурата се надявала, че когато Тотев бъде отстранен, те ще допълнят показанията си и ще дадат още улики срещу него. Според един от столичните прокурори част от разпитаните досега отговаряли уклончиво.

Решението не е окончателно и може да се обжалва на 24 януари. 

Малко преди делото Тотев се опита да парира отстраняването си, като си пусна отпуск до 15 февруари, оставяйки за заместник зам.-кмета Розалин Петков. Това обаче не спря съда. 

"От пролетта на 2015 г., когато за пръв път бе повдигната темата, досега не съм коментирал случая с никого и не съм оказвал влияние", заяви кметът пред съда, цитиран от "Под тепето", и допълни, че не познава голяма част от разпитаните дори по физиономия. В същото време половината кметска администрация, районни кметове, депутати и партийци от ГЕРБ дойдоха в съдебната зала, за да го подкрепят. Премиерът Бойко Борисов не взе отношение по случая. Двамата с Тотев влошиха отношенията си през есента заради оперирани здрави жени в местния онкодиспансер. Тогава кметът се оплака от натиск да смени шефа на диспансера. 



ВТОРА СЕРИЯ

Общински съветници от Патриотичния фронт вчера обявиха, че държавната финансова инспекция е открила 22 нарушения, нанесли щети за 7.7 млн. лв., при проверката на строителството на зала "Колодрума". Това може да предизвика нова проверка на Тотев. От общината обаче отговориха, че проверката е приключила без съставен акт за нарушение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване