Thalloderma Shop
01/19/17 05:22
(http://www.klassa.bg/)

Долна Австрия разследва авер на Плевнелиев и Прокопиев

 

Ервин Прьол стои зад скандалната сделка с продажбата на акциите на EVN

Долна Австрия започна разследване за пране на пари и корупционни сделки срещу премиера си Ервин Прьол, считан за близък авер на фалиралия олигарх Иво Прокопиев и отиващия си президент Росен Плевнелиев. Заради съмнения, че Прьол е злоупотребил с пари на данъкоплатците, които е трябвало да отидат за създаването на "Академия за развитие на селските райони", проверка на политика започва и местната Сметна палата. Това е съобщил говорителят на президента на провинцията Маргерит Кракар в Туитър, цитирана от „Ди Пресе“. Според изданието се очаква финансовата проверка да започне в най-кратки срокове.

Заради разразилия се скандал Прьол обяви, че

 

напуска предсрочно премиерското си кресло

 

а казусът с източените от фондацията пари е поет от Икономическият съд за корупция. Говорителят на структурата Конрад Кметич е потвърдил, че „разследването е във всички посоки“ и е допълнил, че за основа на проверката ще послужат множеството медийни публикации по темата. В тях се посочва, че от 2008-ма година 1,35 млн. евро държавни пари са дадени на частната фондация на Прьол, но с тях към момента не е реализиран нито един проект. 300 000 евро от тях все още се намират в сметката на фондацията, но останалата част е в обикновени сметки, контролирани от Прьол.

Според информация на „Канал 3“ е възможно

 

корупционните обвинения в Австрия да бъдат свързани и с течащото у нас дело

 

за продажбата на миноритарния пакет акции на EVN. Заради скандалната сделка под отговорност бяха подведени Иво Прокопиев и аверите му – бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Според българската прокуратура през фирмата „Булброкърс“ на Прокопиев спекулативно е била намалена цената на акциите на ЕРП-то и така държавната хазна е ужилена с минимум 20 млн. лв. От своя страна пък парите са били отклонени от Сребърния фонд, в който е трябвало да постъпят и по съвет на Прокопиев, Дянков ги е пуснал в новосъздадено държавно дружество, управлявано от Трайков.

Самият Прьол е председател на борда на директорите на EVN AG Austria, която е майка на енергоразпределителното дружество у нас EVN България. Именно среща с него бе използвана от Плевнелиев като формален повод за тайното му рандеву през пролетта на 2014 г. със зам. изпълнителния директор на EVN AG Austria Шефан Шишковиц. Срещата беше насред процедури, течащи у нас срещу всички ЕРП-та за евентуално отнемане на лицензите им, ако не си платят десетките милиони борчове към НЕК. По време на проверките лъсна, че енергоразпределителните дружества надписват разходите си в това число дори с пари, дадени за бельо.

След като рандевуто между Плевнелиев и Шишковиц, състояло се в президентския апартамент на грандхотел „Виена“, бе изловено и лъсна у нас,

 

беше съставена временна анкетна комисия, която да разследва

 

дали президентът е действал в ущърб на националния интерес и съответно да бъде стартирана процедура по импийчмънт. В рамките на заседанията на звеното дори е обсъждано да бъде извикан на изслушване и Ервин Прьол. Заради настъпилата междувременно оставка на тогавашния кабинет и последвалото разпукане на Народното събрание обаче работата на комисията бе спряна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване