Thalloderma Shop
01/22/17 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Британският Върховен съд решава съдбата на Брекзит във вторник

 Върховният съд на Великобритания ще заседава този вторник, за да реши дали премиерът на страната Тереза Мей може да използва правомощията си, за да започне официални преговори за напускане на Европейския съюз или ще трябва да търси първо одобрение от парламента.
Министър-председателят искаше да задейства член 50 от Лисабонския договор, чрез който да стартира Брекзит без разрешението на депутатите, но според съда това е незаконно.
Преди дни Мей заяви, че Великобритания не желае „раздробяване” на Европейския съюз, като изтъкна, че излизането от общността означава край на юрисдикцията на Европейския съд на територията на страната.
„Отново ще получим контрол над собствените си закони и ще сложим край на юрисдикцията на ЕС във във Великобритания. Излизането ще означава, че нашите закони ще се пишат в Уестминстър, Единбург, Кардиф и Белфаст. И тези закони ще се тълкуват от съдии не в Люксембург, а в съдилищата в нашата страна”, подчерта Мей
Тереза Мей обяви, че няма да се страхува да каже на Доналд Тръмп, ако той заяви или прави нещо, което тя смята за "неприемливо".
Двамата ще разговарят в Белия дом в петък по въпроси като търговията и сигурността, като британският премиер ще бъде един от първите чуждестранни държавни ръководители, който ще се срещне с американския президент, откакто той встъпи в длъжност.
"Специалните отношения" между двете страни ще ? дадат възможност да повдига трудни въпроси, коментира тя пред БиБиСи.
Тереза Мей настояла, че имала "категорична репутация" на защита на правата на жените, докато пребивава на властови позиции. 
Милиони протестиращи взеха участие в демонстрации от двете страни на Атлантика в събота като част от международна кампания за подчертаване на опасенията заради възгледите на Тръмп за половете и расовото равенств, както и срещу легалните аборти и концептивите.
Запитана дали ще повдигне въпроса за коментарите, които Тръмп направи относно жените и проблемите на жените по време на предизборната си кампания, тя изтъкнала: "Аз вече казах, че някои от коментарите, които Доналд Тръмп направи по отношение на жените, бяха неприемливи. За някои от тях той самият се извини."
По думите ?, тя щяла да направи "голямо изявление относно ролята на жените", срещайки се и преговаряйки с американския президент на равни начала.
Тереза Мей коментирала, че обетът на Тръмп в речта му по време на встъпването му в длъжност да постави САЩ на първо място бил "ясно послание", но всички държавни ръководители поставяли интересите на собствените си страни на първо място.
Тя заявила, че не е прекалено разтревожена от протекционистката реторика на Тръмп относно търговията, посочвайки, че американският президент е дал да се разбере, че иска силни отношения с Великобритания.



segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване