Thalloderma Shop
01/22/17 07:49
(http://www.klassa.bg/)

Тръмп промени интериора на Овалния кабинет

 Само няколко часа бяха необходими на президента на САЩ Доналд Тръмп, за да преобрази Овалния кабинет в Белия дом, съобщи АП. Промени има от пода до тавана. Вече го няма големият килим с вплетени в него цитати на предишни американски президенти, който беше в Овалния кабинет по време на президентството на Барак Обама. Килимът е заменен с друг, който е златист и с украса в краищата му. Той напомня килима с украса от слънчеви лъчи, който бе в Овалния кабинет при президентството на Джордж У. Буш. Пердетата, които часове по-рано бяха пурпурночервени, сега също са златисти. Някои от мебелите са сменени. Тръмп обаче е запазил бюрото, ползвано от предишни президенти от десетилетия.

Бюстът на Уинстън Чърчил е върнат обратно в Овалния кабинет. Барак Обама бе критикуван за преместването на бюста, изобразяващ бившия британски премиер. Обама поясни, че го направил, за да се освободи място за бюст на Мартин Лутър Кинг, а бюстът на Чърчил е изложен извън Овалния кабинет, където всеки ден имал възможност да му се полюбува.

Същевременно стана известно, че Тръмп е подписал указ срещу закона за здравната реформа "Обамакеър", който по време на кампанията си обеща да отмени, съобщи в Тwitter негов говорител, цитиран от АФП. Указът има за цел да сведе до минимум финансовата тежест на този закон преди неговото анулиране, уточни генералният секретар на Белия дом Райнс Прийбъс. Законът дава възможност на всички американци да имат здравна застраховка.

Общо 217 души бяха задържани и обвинени в нарушаване на обществения ред във Вашингтон при протестите срещу встъпването на Доналд Тръмп в длъжност като президент. Леко ранени са шестима полицаи, съобщи полицията в окръг Колумбия, цитирана от АП. Протестиращите изразиха недоволството си с хаотични сблъсъци с полицията. Властите използваха лютив спрей и шокови гранати при ожесточените стълкновения само на няколко пресечки от тържествения парад по случай встъпването в длъжност на новия президент.

“Властите във Вашингтон няма да търпят насилие от страна на участници в протестите срещу Доналд Тръмп. Уважаваме правото на хората да се ползват от Първата поправка (в конституцията на САЩ, гарантираща правото на свобода на словото), но няма да търпим насилие и разрушения", обяви кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър.

“Уважавам правото ви на мирен протест, но нанесените щети във Вашингтон са недопустими“, допълни тя.

В петък демонстранти, облечени в черни дрехи с качулки, чупиха прозорци на магазини и коли в центъра на Вашингтон и влязоха в сблъсък с полицията. Една лимузина бе подпалена.

В същото време Тръмп уволни всички посланици в чужбина и засега не е ясно с кого ще ги замени. Тръмп беше поискал още преди всеки посланик, назначен от предишния президент Барак Обама, да подаде оставка до обяд на 20 януари и то без гратисен период. От преходния екип на Тръмп казаха на 23 декември, че няма да има изключения за посланици, които искат да разширят своите правомощия във връзка с деня на встъпването в длъжност на новия президент, съобщи в. "Индипендънт". По принцип е общо прилагана политиката политически назначените посланици да се оттеглят от постовете си с началото на всяка нова администрация. Но не е често срещано явление да не са подготвени хора, които да ги заместят. Около 80 посланици в държави, организации и със специални мисии – като например посланика по глобалните женски въпроси – бяха отстранени наведнъж. Това действие застрашава да остави редица държави без одобрени от Сената посланици в продължение на месеци. Сред държавите, в които ще се случи това, са Германия, Великобритания и Канада, както и други страни с особено значение за Щатите. Също така се търсят посланици за страни като Китай, Индия, Япония и Саудитска Арабия. Процесът по замяната на политически назначените посланици , извършван от Конгреса, е дълъг. До момента са направени само няколко назначения. Губернаторът на Южна Каролина Ники Хайли е посланик в ООН и ще замести Саманта Пауър на поста. Адвокатът Давид Фридман е посланик в Израел, а губернаторът на Айова Тери Бранстад е определен за посланик в Китай. Беше съобщено, че Ивана Тръмп, първата съпруга на президента, е проявила интерес да стане посланик на САЩ в Чехия. Президентът на Чехия Милош Земан изрази подкрепата си на такъв вариант. Към Тръмп са отправяни често критики за проблеми с персонала под нивото на кабинета. В момента Съветът за национална сигурност и министерството на отбраната са с доста незаети места.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване