Thalloderma Shop
01/23/17 08:38
(http://www.klassa.bg/)

Цената на ниското образование става все по-висока

 През тази седмица Националният статистически институт публикува “Структура на заплатите 2014” - мащабно изследване на наетите лица, което се провежда веднъж на всеки четири години. Резултатите от него показват ясно повишаващо се значение на образованието за размера на получавано заплащане.

Обща картина

Средното нетно заплащане в икономиката се увеличава от 3,03 лв. на час през 2010 г. до 3,45 лв. на час през 2014 г.
Около 70% от наетите получават заплата, която е по-ниска от средната за страната, като 50% от наетите получават 24% от общата сума на заплатите в икономиката. На другия край на разпределението, 10-те процента най-високоплатени лица получават около 30% от заплатите.

Според резултатите от наблюдението на структурата на заплатите за 2014 г. индексът на Джини (по изчисления на НСИ) е 39, което дава основание България да се определи като страна с умерена неравномерност на разпределението на заплатите. В другото последно изчерпателно изследване, което обаче визира всички доходи, а не само тези от работна заплата (EU-SILC), този коефициент е сходен, 37.
 

Факторът образование

Това изследване е поредното, в което високото образование се очертава като основната предпоставка за получаването на високо заплащане. Нещо повече - цената на ниското образование става все по-висока.

През 2014 г. лицата с начално или по-ниско образование получават едва 58% от средната заплата за страната при 65% през 2010 г.

Сходна е тенденцията и при лицата с основно образование, които получават  64% от средната заплата за страната през 2014 г. спрямо 68% през 2010 г. Тенденция на спад на заплатите в относителен план е налице още при среднистите и при професионалните бакалаври.

Сериозният ръст в относителния дял на наетите висшисти показва, че образователната структура на работната сила у нас постепенно се подобрява.

Разбира се, тук трябва да се отчита и фактът, че достъпът до висше образование в страната става все по-лесен, а качеството на това образование бързо девалвира (ако се съди от значителния брой висшисти, които работят на позиции, изискващи по-ниско образование).

Това обяснява и по-големия дял на висшистите сред работещите. Друга част от обяснението може да се търси в преструктурирането на икономиката последните години и факта, че най-бързо развиващите се сектори, които създват и най-много нови работни места, са такива, които изискват средна или висока степен на образование (ИТ, аутсорсинг на бизнес услуги, някои сектори на преработващата промишленост и др.).

Факторът възраст

Младите стават все по-високоплатени, докато при лицата на възраст над 50 години се наблюдава трайна тенденция на спад във възнагражденията.

Във възрастовите групи на 20-29 и 30-39 годишните ръстът на средното възнаграждение в периода 2003-2014 г. е с около 10 процентни пункта.

По този начин средната заплата при 20-29 годишните достига 90% от средната за страната, а тази при 30-39 годишните – 108%.

При следващите възрастови групи е налице спад, като средните заплати при лицата над 50 години вече са по-ниски от средните за страната.

Прави впечатление увеличаващият се дял на наетите във възрастовата група над 60 години - от 2,5% от всички наети през 2002 г. до над 9% през 2014 г.

Тази динамика на увеличаващ се относителен дял на възрастното население от всички наети лица и паралелен спад в заплащането отразява не само промените в демографията и пенсионната система, но и променящата се значимост на различните икономически дейности и тяхната привлекателност за младите.

Факторът икономическа дейност

Оценката на динамиката на заплащането на наетите лица, в зависимост от тяхната икономическа дейност, е в известна степен затруднена от промяната в разделителната способност на данните.

Изследванията от 2002 и 2006 г. се базират на стария класификатор на икономическите дейности, голяма част от които не са директно съпоставими с най-новите данни.

Сравнението между 2010 и 2014 г. показва най-голям ръст на заетите в сектор “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” (което се дължи най-вече на ИТ сектора) - 11,7 хил. души, а най-голям спад се наблюдава в строителството и “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”, съответно с 18,7 и 27,7 хил. души.

Секторът на информационните и комуникационните технологии е и единственият, в който средното заплащане (7,6 лв./час) е над два пъти по-високо от средното за страната (3,45 лв./час), и това в голяма степен обяснява неговата привлекателност за младите.

Изследването на НСИ “Структура на заплатите 2014” показва ясно повишаващото се значение на образованието за потенциалното ниво на получавания доход.

Този ефект е най-ясно видим по отношение на нискоквалифицираните лица, чиито заплати изостават чувствително от средните за страната нива.

Обратно - при висококвалифицираните специалисти (особено във възрастовата група между 20 и 40 години) темпът на нарастване на възнагражденията е осезаем.

По статията работиха: Петя Стоянова, автор Екип на Investor.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване