Thalloderma Shop
01/25/17 09:40
(http://www.klassa.bg/)

България - най-корумпирана в ЕС

 България е най-корумпираната страна в Европейския съюз, като при това нивото на корупция расте. Това показва последният доклад на неправителствената организация „Прозрачност без граници” (Transparency International).

Проучването се прави всяка година, за да покаже проникването на корупцията в 176 страни по света. През 2016 г. България бележи спад до 75-та позиция.
 

Предходната година държавата ни бе на 69-о място с 41 точки, като и тогава беше с най-нисък резултат в ЕС.

С най-добрия антикорупционен индекс за 2016 година могат да се похвалят Дания и Нова Зеландия , съответно 90 точки от максимум 100, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада. Веднага след това са Германия, Люксембург и Великобритания с еднакъв индекс на корупцията - 81. САЩ са на 18-то място.

Прозрачност без граници изработва индекса по скала от 100 точки, като се основава на мненията на експерти от световни организации като Световната банка, Африканската банка за развитие и германската фондация „Бертелсман”.

От съседните на България държави Румъния е на 57-ма позиция, Гърция е 69-та, Сърбия е 72-ра, а Турция има еднакъв брой точки с нас.

Сред страните, които са след България в класацията на „Прозрачност без граници” са Беларус, Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Косово.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване