Thalloderma Shop
01/26/17 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел: България ще бъде неудобен председател на ЕС

 Ще бъде неудобно България да председателства през 2018 г. заседания на Съвета на ЕС, когато се обсъжда въпросът за мониторинга над нея и Румъния за правосъдие и вътрешен ред, каза днес запитан от "Сега" представител на Европейската комисия. По повод годишния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) представителят обясни, че наблюдението на България няма да бъде прекратено, докато не бъдат изпълнени и шестте критерия за функциониращо правосъдие, като ще се съди главно по влезлите в сила ефективни присъди за корупция на високо равнище и организирана престъпност. Временно ще бъде спирано наблюдението по определени критерии, когато се отчете достатъчен и необратим напредък, но за премахване на специалния механизъм ще се прилага принципът, че нищо не е изпълнено, докато всичко не е изпълнено.
Тъй като засега Брюксел отчита незадоволителен напредък, вече е предвидено следващият годишен доклад да излезе в края на 2017 г. Следователно България ще поеме председателството на ЕС като държава с недобре функционираща система за върховенство на закона. Неудобството да ръководи заседание на Съвета на ЕС, отнасящо се до МСП, ще бъде избегнато по технически причини - следващият междинен устен доклад ще бъде докладван през юли, а нейното председателство свършва на 30 юни. Тя ще предаде ротационното председателство на Австрия.


segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване