Thalloderma Shop
01/30/17 05:08
(http://www.klassa.bg/)

МВФ очаква изостряне на ситуацията с гръцкия дълг

 Държавният дълг на Гърция и разходите за обслужването му може да станат взривоопасни в следващите десетина години, ако програмата за подпомагане на вечно заплашената от фалит държава не бъде преразгледана, прогнозират от МВФ, съобщава Bloomberg. Агенцията се позовава на изтекла информация от доклада на фонда.

От МВФ смятат, че дори при пълна реализация на мерките в съответствие с Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) дългът и финансирането му ще си останат на много опасни нива и в дългосрочна перспектива, се казва в документа. В него пише още, че борчът на южните ни съседи ще нарасне от сегашните 180% от БВП сега до 275% през 2060 г., като тогава за обслужването му ще се харчат по 62% от брутния продукт на страната. От МВФ искат нова реструктуриране на европейските кредити за Гърция, за да се запази относителната стабилност на дълга. От фонда предлагат удължаване на сроковете за плащане, отсрочка за погасяване на лихвите и замразяване на нивата им.

На 6 февруари в МВФ ще обсъждат способността на Гърция да обслужва астрономическите си дългове. Германия, Холандия и други богати европейски страни искат фондът да се включи в програмата за помощ на закъсалата балканската държава, но от МВФ я смятат за обречена в сегашния й вид.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване