Thalloderma Shop
01/31/17 06:08
(http://www.klassa.bg/)

Цената на водата в София се вдига с 18% "на първо четене"

 Ударно поскъпване на водата в София с 18% е одобрила в свой доклад Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той е приет във връзка с петгодишния бизнес план на "Софийска вода", който предстои да бъде разгледан и одобрен от КЕВР в петък. Предложението за цените също ще бъде обсъдено и публично, след което цените ще бъдат одобрени окончателно. Най-вероятно те ще влязат в сила още през март.

В доклада е записано, че тази година цената на водата в столицата ще достигне 2.158 лв. с ДДС за кубик, при 1.82 лв. в момента, показа справка на в. "Сега". Увеличение ще има и в следващите четири години, като през 2021 г. столичани ще плащат поне 2.69 лв. за кубик с ДДС, или с 47% повече спрямо сега. В доклада на регулатора се посочва, че и новата цена е далеч от т.нар. социална поносимост, която за 2021 година е изчислена на 10.01 лв. за кубик.

"Софийска вода" вече постигна нови цени от 1 май миналата година. Тогава кубикът поскъпна с 3.4% до 1.82 лв. Тогава бизнес планът на ВиК оператора бе връщан на няколко пъти от КЕВР и претърпя множество корекции. В първоначалния му вариант от оператора искаха увеличение от 32%. В един от случаите обаче документът отиде "на поправителен" не заради цените, а заради пропуски в инвестиционната програма на ВиК оператора, както и заради пропуски при отчитането на аварийните ремонти. По-малко от година по-късно обаче с планираното ново увеличение КЕВР на практика приема изцяло искането на концесионера.

Столичната община смята, че предложението не е икономически обосновано, защото от оператора мотивират по-високата цена с рязкото понижение на потреблението. Според експертите на градската управа дружеството няма убедителни аргументи за това. Нещо повече - намаляването на фактурираните количества на фона на увеличаването на броя на населението, според данни на НСИ, и растежа на икономиката не следвало да доведат до намаляване на прогнозираното потребление. Дружеството трябва да обоснове по-убедително своите прогнози, изтъкват от общината и предлагат на КЕВР да отчетат "готовността на жителите на Столичната община за заплащане на ВиК услугата".

Концесионерът "Софийска вода", в който дял има и общината, периодично подновява исканията си за драстично поскъпване. През миналата година столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска проверка на ВиК оператора. "Поискала съм цялостна проверка от страна на КЕВР за дейността на дружеството, което определя искането си за цена на водата на база на показатели, които само то измерва", обяви тя. Кметицата все пак призна, че общината няма механизми, с които да контролира по какъв начин и с какви аргументи е направено ценовото предложение. От КЕВР тогава обявиха, че няма да допуснат драстично поскъпване. "Говори се за скок на цените в следващ период. КЕВР няма да допусне никакво шоково увеличение, а ще балансира между интересите на потребителите и ВиК дружествата", заяви по това време шефът на регулатора Иван Иванов.



ОПИТ

До миналия май цените на водата в столицата не бяха променяни от години. Преди четири години например френската "Веолия", която държи концесията в София, поиска кубикът да стане 2 лева. Тогава месечните сметки на софиянци бяха сравнени с цената на два килограма свинско или с четири сандвича от "Макдоналдс". Искането предизвика скандал и впоследствие не бе прието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване