Thalloderma Shop
02/08/17 07:10
(http://www.klassa.bg/)

Банковото кредитиране и новото строителство дават тласък на жилищния пазар

 Банковото кредитиране и новото строителство – това са двата основни двигателя на пазара на жилища през 2016 г., които ще продължат да действат и през 2017 г. Прогнозите за развитие на пазара са положителни най-вече за София и големите градове заради по-доброто състояние на икономиката и миграцията.

Пазарът все още е далеч от активността и сделките, които имаше в годините на бума (до 2007 г.), коментира на пресконференция изпълнителният директор на Адрес Недвижими имоти Георги Павлов. Цените също нарастват плавно и умерено.

По-резкият ръст на цените в някои квартали се обяснява с бума на новото строителство и фокусът на инвеститорите в по-високия ценови сегмент. Това има реална опасност да предизвика недостиг на по-достъпни жилища за хората с по-ниски и средни доходи.

Новото строителство освен това води и до частично забавяне на продажбите. Заради постепенното насищане на пазара вече се вижда как се забавя времето за реализация на имотите.

 

Повече кредити – повече сделки

Данните на агенцията показват, че през миналата година 55% от сделките с жилища са сключени с ипотечен кредит. За сравнение, делът им през 2015 г. е бил 50%, а през 2014 г. - 45%.

„Кредитирането през 2016 г. стана значително по-лесно спрямо предходните години. Сделки сключиха много купувачи, които са имали тази цел още през 2014 г., но не са получили необходимия заем“, коментира Павлов.

Тенденцията се очаква да се задържи и през 2017 г. Активни са и рефинансиранията на стари ипотечни кредити, но за тях няма точни данни. Това води до разширяване на кръга купувачи и с хората със стабилни средни доходи.

Така активността на пазара на имоти в София отчита ръст от 9% през миналата година. В цялата страна увеличението достига 6-8%, показват данните на компанията.

Цените – устойчив ръст

В София цените отчитат ръст от 7-10% през 2016 г. в зависимост от квартала. Темповете на увеличение обаче са се забавили чувствително през втората половина на годината, тъй като купувачите започват да не толерират прекалено високи цени, коментира Павлов.

Същата тенденция е валидна и за останалите големи градове в страната, като увеличението, отчетено според данните на компанията, достига 4-7%.

 

 

В столицата "Лозенец", централните райони, "Изток", "Изгрев" продължават да са сред най-предпочитаните квартали за покупка на имот. Все по-желана е и зоната около кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", както и кварталите "Люлин", "Младост" и "Овча купел" заради третата линия на метрото.

По-силният ръст в цените в някои квартали се дължи на новото луксозно строителство, обяснява Павлов. Водени от раздвижването и оптимизма на пазара, инвеститорите се концентрират основно върху по-платежоспособните клиенти. На практика в днешните условия имот би искал да купи почти всеки и появата на по-бюджетни решения не би била излишък – те ще открият много бърза реализация, коментира той.

Въпреки това обаче през миналата година сделките с бюджетни жилища – на цени от 30 хил. до 50 хил. евро, достигат 23% от всички сделки спрямо 32% година по-рано. Същевременно се увеличават сделките с имоти на цени от 70 хил. до 100 хил. евро и над 100 хил. евро.

 

Увеличението на крайната цена се обяснява не само с по-високите цени на новото строителство, но и с площта – купуват се по-големи жилища. Най-търсеният средностатистически имот е тристаен и незавършен, каза Павлов.

Ново и старо строителство

От агенцията установяват, че с 25% са намалели офертите на готови имоти на вторичния пазар през миналата година. Причината е, че хората очакват допълнителен ръст в цените. Цените обаче едва ли ще претърпят съществени промени, затова и продавачите е добре да се ориентират към сделка, дори да нямат спешна нужда от пари, посочи Павлов.

Продажбите частично ще се забавят от големите обеми ново строителство. Днес по-голямата част от качествените проекти на надежни инвеститори се реализират напълно още на Акт 14. Насищането на пазара обаче вече започва и все по-често ще има непродадени имоти и с разрешително за ползване.

Всеки купува, но кога?

Драстични промени в профила и поведението на купувачите през 2016 г. не се наблюдават. Има обаче промяна в сезонността на сделките. Ако преди пикът на пазара за една календарна година традиционно беше през топлите месеци, сега вече е изместен през февруари, март и ноември, а лятото е по-слабо.  

 

 

 

 

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване