Thalloderma Shop
02/08/17 07:06
(http://www.klassa.bg/)

Кашкари: Икономиката на САЩ все още се нуждае от ниски лихвени проценти

 Председателят на Федералния резерв за Минеаполис Нийл Кашкари оправда гласа си миналата седмица за запазване на лихвените проценти без промяна, заявявайки, че инфлацията има нужда от още контрол, а пазарът на труда в САЩ явно има накъде да се подобрява, съобщава Bloomberg.

Все още не успяваме да изпълним мандата си по отношение на инфлацията и може би не сме достигнали максимална заетост“, казва Кашкари във вторник в текст, публикуван на уебсайта на банката. „Това предполага, че някаква хлабава парична политика е подходяща, за да се затворят тези пропуски“.

Кашкари, който пое поста в началото на 2016 г. и тази година има право на глас във Федералната комисия за отворения пазар към централната банка, предприе необичайната стъпка да публикува текста, „за да повиша прозрачността по отношение на моето решение във връзка с паричната политика, без да засилвам какафонията“.

Обикновено представителите на Фед правят публични изказвания, за да обяснят решенията си, но Кашкари определено не е типичният централен банкер. Бившият банкер от Goldman Sachs, който управляваше фонда за спасение на банките към финансовото министерство на стойност 700 млрд. долара по време на кризата от 2008 г., не успя да спечели изборите за гуверньор на Калифорния през 2014 г., преди да се присъедини към Фед, и често предприема различен подход в комуникацията.

Стратегията му включва чести срещи с общността, за да обясни какво прави Фед, а и е активен потребител на Twitter.

В публикацията Кашкари казва, че силният долар вероятно ще наложи известен натиск надолу върху инфлацията. „Като цяло глобалната среда сякаш не изпраща силен сигнал за промяна на лихвените проценти в САЩ“, пише той.

Твърде рано е да се предвиди влиянието на икономическите политики, които може да бъдат приложени от новата администрация на президента Доналд Тръмп и от контролирания от републиканците Конгрес.

Нямам голямо доверие в способността [на пазарите] да прогнозират фискалната политика предвид колко малко знаем днес“, казва Кашкари. „Затова все още не включвам предположенията на пазарите за промените във фискалната политика в моите очаквания за икономиката“.

 

По статията работи: Виктория Тошкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване