Thalloderma Shop
02/09/17 14:30
(http://dariknews.bg/)

Експлозия във френска АЕЦ

Експлозия и пожар са избухнали в атомната електроцентрала "Фламанвил" в Северозападна Франция. Вследствие на взрива петима души са с интоксикация. Според властите няма опасност от радиоактивно замърсяване.

Инцидентът се е случил около 10 часа местно време в машинната зала на атомната централа. Испански туристи, станали свидетели на взрива публикуваха в социалните мрежи видео с експлозията. 

На място са изпратени екипи на пожарната. Лекари от Спешна помощ се грижат за пострадалите. Службите отхвърлиха и версията за евентуален терористичен атентат.

Директорът на полицията в град Шербур Оливие Мармион: "Става дума за значителен технически инцидент, но не за ядрена опасност. Експлозията се е случила извън ядрената зона и скоро последствията от нея ще бъдат ограничени. Работата на Блок 1 на централата е временно спряна заради инцидента”.
Централата "Фламанвил" е строена през 80-те години на ХХ век. Тя се намира на брега на Ла Манша на 25 км. западно от град Шербур. Атомната станция разполага с два реактора с вода под налягане с мощност от по 1300 мегавата и още един блок в строеж, който по план трябваше да заработи през 2018 г. Централата се управлява от държавната компания „Електрисит де Франс“ – най-големия оператор на атомни електроцентрали в света. 

 
Публикувана на 02/09/17 14:30 //dariknews.bg/novini/sviat/eksploziia-vyv-frenska-aec-2002313

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване