Thalloderma Shop
02/09/17 06:01
(http://www.klassa.bg/)

Износът ни расте три пъти по-бързо от вноса

 Износът на страната ни расте три пъти по-бързо от вноса, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). През периода януари - ноември на миналата година експортът се е увеличил с 6,8% спрямо същите месеци на 2015 г., докато при импорта отчетеният ръст е от едва 1,9 на сто.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 64% от износа за държавите - членки на ЕС.

Само през предпоследния месец на 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 12,8% спрямо ноември на предходната година и е на стойност 2,78 млрд. лв.

През периода януари - ноември 2016 г. в сравнение с година по-рано, най-голям ръст е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” - 27,7%, и „Химични вещества и продукти” - 21,8%. Най-голям спад обаче се наблюдава при износа на минерални горива и масла.

По отношение на вноса статистиката показва, че най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Полша.

Значително увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”. Намаление обаче има в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация, с изключение на горивата (16,3%).

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване