Thalloderma Shop
02/09/17 06:04
(http://www.klassa.bg/)

Министерството на енергетиката нищи тръбите на парното

 

КЕВР събира информация за засегнатите от авариите в София

Проверка на техническото състояние на съоръженията на столичната топлофикация започва от понеделник енергийното министерство. Това съобщи днес служебният министър Николай Павлов. По думите му това единственото, което може да направи ръководеното от него ведомство по закон в случая с оставените на студено абонати на софийското парно. Министърът поясни, че е в непрекъснат контакт с ръководството на столичното дружество.

Новият зам.-министър на енергетиката Константин Делисивков, който беше представен днес на журналистите, поясни, че принципал на „Топлофикация-София” е столична община и само тя има правомощията да налага санкции.

От пресцентъра на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обясниха за „Монитор”, че

 

регулаторът е поискал подробна информация

 

от столичната топлофикация и от ЧЕЗ за да прецени ситуацията около случилите са аварии. От софийското парно заявиха, че причина за аварията е токов удар. Тепърва от КЕВР ще преценяват каква е истината. Окаже ли се обаче, че причина за спукването на тръбите е лошото им техническо състояние, заради лоша поддръжка и ненавременна подмяна, то ще се наложат санкции, уточниха от регулатора. От комисията очакват от двете дружества и информация за броя на засегнатите абонати от спиране на тока и централното отопление в столицата от началото на годината досега. Тя ще бъде използвана за да се види дали гражданите ще могат да предявят претенции към дружествата.

Служебният министър на енергетиката Павлов обясни, че причина за аварията е хидравличен удар в системата. На въпрос дали не става дума за злоумишлени действия с цел по-бърза приватизация на закъсалото финансово топлофикационно дружество, той отговори, че не вижда подобна връзка. По думите му от ЧЕЗ го уверили, че имат възможност да осигурят безпроблемно захранване с ток за столичани, останали без парно.

 

„Електроенергийната система е стабилна.

 

Има излишък от електроенергия, предприели сме всички действия и имаме резерв да се покрият нуждите на страната, дори ако спре единият блок на АЕЦ „Козлодуй“, поясни той.

Павлов припомни, че от днес в полунощ страната изнася ток, а газовият сектор няма проблеми с доставките и транзита.

Относно цялостното състояние на енергетиката служебният министър поясни, че има дружества, които са в отлично финансово състояние. „Има и други , в които има по какво да се работи. Започна събирането на информация, която ще

 

се използва за пълен анализ за всяко едно дружество.

 

Ежедневно разговаряме с ръководствата им, изискванията към тях са големи - оптимизация на паричните потоци. Първите резултати са налице, но трябва да минат всички разговори, да приключи финансовата 2016 година и в края на месеца или началото на следващия ще обявим кое дружество, какви финансови резерви има“, добави Павлов. По думите му той очаква повече от АЕЦ и от НЕК.

Министърът каза още, че ще очаква предложения от шефовете на всички енергийни дружества в страната за нормативни промени, с които да се подобри състоянието на отрасъла.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване