Thalloderma Shop
02/09/17 08:05
(http://dariknews.bg/)

Тръмп може да одобри оръжейни договори със Саудитска Арабия и Бахрейн

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп има намерение да одобри договори за продажба на модерно въоръжение на Саудитска Арабия и Бахрейн. Сделките с тези оръжия може да са на стойност милиарди долари. Вестник "Вашингтон таймс" припомни, че по-рано предишния президент на САЩ Барак Обама блокира договорите заради нарушаване на човешките права в тези страни.

По данни на изданието, позоваващо се на източници от администрацията и Конгреса, може да става въпрос за сделка с Рияд за продажба на ракетна технология на стойност 800 млн. долара и доставки на многоцелеви изтребители F-16 на Бахрейн за няколко милиарда долара. Белия дом отказва да коментира за момента тези сделки.

Как Доналд Тръмп ще спасява Америка?


Ако те бъдат одобрени и осъществени, това ще е знак за приоритетите на външната политика на новата американска администрация. Според тях терористичните групировки и Иран представляват най-сериозната заплаха за сигурността на САЩ.

"Това е много съществена покупка за ключови съюзници на САЩ в Персийския залив, за които Иран представлява най-голямата заплаха и които искат да имат принос в борбата срещу „Ислямска държава“, счита неназован източник от администрацията. Той припомни, че Обама е блокирал осъществяването на тези планове.

Тръмп очерта политическите си планове за първите 100 дни


Източници на "Вашингтон Таймс" в Конгреса, на свой ред изразяват мнение, че инициативата за доставка на оръжия на Бахрейн и Саудитска Арабия, най-вероятно ще мине през Конгреса. Там демократи и републиканци по-рано се изказваха за ограничаване на продажбата на оръжия за тези страни, където ситуацията с човешките права е неудовлетворителна.

Удари на саудитската авиация в Йемен, вече нееднократно са водили до жертви сред цивилното население. Във връзка с това в края на миналата година се появи информация, че САЩ планират да ограничат подкрепата си за военна операция, провеждаща се в Йемен от коалицията, начело със Саудитска Арабия, както и да отменят вече планираните сделки за продажба на оръжия на Рияд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване