Thalloderma Shop
02/10/17 19:54
(http://dariknews.bg/)

Мини дрон опрашва растения като пчела

Японски учени създадоха мини дрон, който може да опрашва растения като пчела с помощта на специален гел, съобщи АФП.

Малкият робот се управлява дистанционно. Той има четири перки. Покрит е с три милиона власинки от конски косъм, намазани с наелектризиран гел, който улавя полена от един цвят и след това го прехвърля на друг.

Дрон ще обследва чистотата на Черно море


Дронът може да лети 150 минути благодарение на зареждаща се батерия. Разработен е от екип на Японския национален институт за авангардни промишлени науки и технологии.

Използваният гел е създаден преди 10 години от химика Еиджиро Мияко. Той може да служи и като камуфлаж, защото променя цвета си в зависимост от източника на светлина. Това ще предпази дрона от хищници, които могат да го нападнат, мислейки го за насекомо.

Канадец „впрегна“ дрон в каяк, за да се повози


Роботизираното разнасяне на полена, чийто размер варира от 10 до 100 микрона, е предназначено да замени ръчната полинизация, която е много трудоемка, но още се практикува за някои култури - при създаването на хибриди или за избягване на дивото опрашване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване