Thalloderma Shop
02/10/17 12:54
(http://dariknews.bg/)

Обсъждаха намаляване на високите загуби на вода в България и възможността за нови IT технологии

Резултати от сравнителния анализ на данните на 21 водни оператори у нас от 2015 година бяха представени на двудневната среща в Сливен по проекта „Процесен бенчмаркинг на В и К дружествата в България“.

На конференцията, организирана от Българската асоциация по водите беше представен  опитът на водните дружества в Западна Европа, бенчмаркингът в Дунавския регион и някои добри практики в България. Направени бяха специализирани презентации на IT решения за събиране и обработване на данни, с оглед на предстоящото въвеждане на новите регулаторни изисквания.

С подкрепата на IAWD и Световната банка, проектът се реализира за трета година в България. Според старши експерта на Световната банка Ивайло Колев, бенчмаркингът е отдавна прилаган в Европа и може да бъде от полза както за водните дружества у нас, така и за потребителите ва В и К услуги.

Акцентите в дискусията по сравнителния анализ на показатели на водните дружества в България бяха свързани с качеството на услугата за потребителите, снижаването на високите загуби на вода в България и възможността нови IT технологии да бъдат внедрени във В и К отрасъла, за подобряване и улесняване на работата на водните оператори.

Една от любопитните презентации беше за съвременните спътникови технологии за подпомагане откриването на течове във водопроводната мрежа. Тя не се прилага в България, която все още използва традиционни начини за откриване на течове, но могат да се анализират възможностите за реализация и инвестиции за въвеждането им, смятат експертите. Сериозният дебат между водните оператори у нас в момента е дали са оправдани такива инвестиции.

МРРБ и Световната банка ще подпомогнат определени процеси в няколко В и К дружества у нас. През  юни т.г. Българската асоциация по водите започва събирането на данни за 2016 година от В и К дружествата, за поредния сравнителен анализ.
 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване