Thalloderma Shop
02/10/17 05:32
(http://www.klassa.bg/)

Парното лъже за ремонтите, вместо в тръби инвестира в кухи проекти

 

Изкупиха тенджерите и електрическите кани в столичните кампуси, ученици си носят духалки в класните стаи

Парите от платените сметки на столичани за парно се харчат за второстепенни проекти, което при сегашното състояние на столичната топлофикация е лукс. Това смята омбудсманът Мая Манолова.

„При обсъждането на бизнес плана на дружеството настоявах да се даде информация каква е възвращаемостта от инвестициите”, каза Манолова. По думите й те са заложили да харчат пари за различни неща, които са по-малко необходими, отколкото подмяната на старите тръби. „Оказва се, че през миналата година са сменили 1,4 км при планирани над 30 км. Би следвало първо да бъде направено най-необходимото. Да ремонтират поне магистралните топлопроводи, които да не аварират. Друг е въпросът и колко ефикасни са им ремонтите и на какви цени се изпълняват. За това информация няма, но от този въпрос би трябвало да се интересуват общинските съветници. Много се хвалиха колко им е добра информационната система, но аз опитах да подам жалба по електронен път и се оказа, че виртуалното им деловодство не работи”, добави Мая Манолова.

При всяко поскъпване на природния газ топлофикация иска вдигане на цената, като пише планове за многокилометри нови тръби. Оказва се обаче, че парите отиват другаде, а подмяната на старите железа не върви по одобрения план за разходите, казват експерти.

Емил Георгиев, изп. секретар на Федерацията на потребителите в България смята, че със сегашните темпове на подмяна на старите тръби столичната топлофикация ще успее да ги обнови след около половин век. „Цялата им топлопреносна мрежа в София е около 900 км”, поясни той.

„Независимо от окаяното състояние на инфраструктурата им те са заделили 40 млн. за миналата година, а за тази планират да ги вдигнат на 48 млн. лв. При големите загуби, които има дружеството, това е гавра с хората”, подчерта Георгиев. По думите му може би, столичното парно трябва да се приватизира. Според него обясненията за авариите звучат несериозно. В бизнес плана на „Топлофикация-София” за 2017 г. е записано да бъдат изхарчени 12 млн. лв. за реконструкция на топлопроводи, като една трета от тях са субсидия от фонд „Козлодуй”, а останалите - собствени средства.

Студенти в столичните общежития загряват вода в тенджери, електрически кани и бързовари заради липсата на парно и топла вода, показа същевременно проверка на „Монитор”. Младежите са без топъл душ вече шести ден след като на 5 февруари авария в магистрален топлопровод остави „Студентски град“ без парно.

Часове след като топлото спря, големите тенджери и бързоварите бяха моментално изкупени от магазините в кампуса. Търговците моментално надушиха келепира и цената на бързоварите скочи от 15 лева на 18 лева бройката, но вече не се намират, обясниха препатили студенти. В магазините вече са кът легените, както и пластмасовите канчета, които служат за поливане при опитите на студентите да се изкъпят.

„Не стига, че заприличахме на моржове от студ, ами няма и с какво да се измием, оплака се студентката по журналистика Гергана Петрова. Тя добави, че в момента най-актуалният поздрав в „Студентски град“ бил „Честита баня!”

Освен проблемите с парното и топлата вода, в студентските общежития често спира и токът заради претоварената от духалките електрическа мрежа. Дискотеката с тока се появи още в през студените дни миналия месец, когато мнозина учеха на свещи заради неработещи в отделни блокове радиатори и калпава дограма. Младежите често разчитаха единствено на своите духалки, за да се сгреят, когато в стаята им температурата пада до 13 градуса.

Значително по-топлото време през последните дни не доведе до сериозни аварии с електричеството - токът спира за кратко само на места.

„Преди проблемът беше в духалките, сега е в бързоварите“, шегуват се в „Студентски град“.

„Дори на палатка би било по-добре, отколкото в студентските общежития сега. Така или иначе сме с изтърбушени матраци, без отопление, топла вода и електричество, то поне навън няма да се борим за завивки с хлебарките. Кучешки живот е това!”, възкликва Анелия Борисова, която живее в блок на УНСС. Тя се възмущава, че електричество и алтернативни методи за затопляне на вода винаги се намират за търговските обекти и заведенията, но за държавни структури като общежитията няма оправия при бедствие.

Междувременно в столичното 129 ОУ „Антим-1” спря електрозахранването, защото класни ръководители помолили всеки ученик да вземе „една или две” духалки от къщи понеже било непоносимо студено в учебните кабинети, съобщиха пред „Монитор” недоволни родители.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване