Thalloderma Shop
02/10/17 05:56
(http://radiomilena.com/)

Православната църква почита паметта на св. Харалампий и св. Валентина

На 10 февруари почитаме паметта на св. Харалампий и св. Валентина.

Християнският светец-лечител Харалампий е избран за покровител на пчеларите, затова днешният ден е празник на пчеларите. Светецът е бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Св. свещеномъченик Харалампий е загинал мъченически в началото на III век при римския император Септимий Север на 113-годишна възраст. По повеля на императора той бил измъчван и осъден на смърт. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.
Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. В народния календар денят е известен и като Чуминден и се празнува за здраве на хората.
Света мъченица Валентина е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Св. Валентина става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Постъпка предрешава съдбата й и тя бива обезглавена.
Имен ден празнуват всички, които носят имената: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия, Ламбо и техните производни

Публикувана на 02/10/17 05:56 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fHtMuBnEnuE/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване