Thalloderma Shop
02/10/17 09:57
(http://dariknews.bg/)

Преславското златно съкровище ще огрява Лувъра

Преславското златно съкровище е един от експонатите, който ще бъдат представени в Лувъра. Във френския музей ще бъде подредена изложба, свързана с Първото и Второто българско царство под надслов „Епохата на българските царе“. Тя е организирана по повод председателството на Европейски съюз от България през 2018 г.

Представители от Лувъра бяха в музея в Преслав, за да огледат и изберат експонатите, които да заемат място в прочутите френски галерии.
[img wide]31242885[/img]
Историята ви е толкова богата, че е трудно да покажем всичко. Затова искаме да акцентираме върху старата столица, която е тук във Велики Преслав и да представим находки от IX и X век, каза кураторът на изложбата Жаник Дюран, който е и директор на Департамента за произведения на изкуствата.

Той заяви, че музеят в Преслав е много богат. Той говори за един много важен момент в изкуството на цяла Европа, този музей е едно съкровище, категоричен бе Дюран.
[img wide]31242891[/img]
Делегацията от Лувъра посочи, че изложбите на съкровища от България са интересни на френската публика. Миналата година посетителите на музея са оценили Тракийското съкровище, като една от петте най-интересни изложби.

Това е голямо признание за нас и не е случайно, защото сме свързани с един от най-големите периоди на възход в историята на България, каза директорът на музея във Велики Преслав Пламен Славов.
[img wide]31242887[/img]
Той посочи, че интересът на френските куратори освен към Преславското златно съкровище е бил насочен и към иконата на Теодор Стратилат и към рисуваната преславска керамика.
Иконостасът от бяла глина е единствен по рода си, отбеляза директорът на музея.
[img wide]31242889[/img]
Пламен Славов отбеляза, че са проведени разговори експозиции от Луваъра да бъдат представени и в музея в Преслав.
Обиколките на делегацията от Лувъра в България продължават, за да бъде преценено кои други исторически експонати от България ще бъдат включени в изложбата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване