Thalloderma Shop
02/10/17 05:43
(http://www.klassa.bg/)

Руски дипломат: Надяваме се на по-добри отношения с България

 

Президентът Румен Радев говори разумно и в интерес на страната си, заяви директорът на Балканския департамент на МВнР на Русия Александър Боцан-Харченко

 

 

Защо когато един човек говори разумно и в интерес на своята страна, него веднага го определят като русофил?”. Това заяви в интервю за РИА „Новости” директорът на Четвърт европейски (отговорен за Балканските държави) департамент на Външното министерство на Русия Александър Боцан-Харченко. На въпрос за отношението на Москва към новоизбрания български президент Румен Радев, който някои западни медии определят като „проруски”, дипломатът заявява, че Русия се отнася с уважение към всеки законно и демократично избран държавен ръководител. Според Боцан-Харченко в изказванията на президента Радев има обнадеждаващи моменти в контекста на желанието да бъде преодолян периодът на конфронтация между България и Русия, който е противоестествена ситуация, от която преди всичко страда българският народ. „Разбира се, че такива изявления правят впечатление, но окончателните изводи може да се направят единствено на базата на конкретните действия”. Според него е нужно да се изчакат резултатите от предсрочните парламентарни избори у нас на 26 март, след които ще бъде формирано ново, редовно правителство, което ще определи своите приоритети. „Русия много се надява, че отношенията с България в бъдеще ще станат по-конструктивни и рационални”, заяви дипломатът.

В интервюто посланик Боцан-Харченко обяви, че очаква по-интензивен процес на нормализация на отношенията на Русия с Турция, базирано на интензивния диалог между Москва и Анкара не само по темата за Сирия, но и по редица въпроси на политическото и икономическото сътрудничество. Той допълни, че проектът „Турски поток” е готов за реализация, че се очаква интензивно развитие на проекта за оборудване с руски технологии на АЕЦ „Аккую”.

Към „Турски поток” има интерес от Гърция и други страни в Югоизточна Европа, които губят от това, че заради откровеното политизиране проектът „Южен поток” бе ликвидиран. Александър Боцан-Харченко обясни още, че Русия не възнамерява да строи второ разклонение на „Турски поток“ към Европа при липса на гаранции и одобрение от Европейската комисия. „Има принципна договорка за среща между президентите Путин и Ердоган”, потвърди висшият руски дипломат.

 

zemia-news.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване