Thalloderma Shop
02/11/17 09:31
(http://dariknews.bg/)

35 събития са включени в Културния календар на Елена

35 събития са включени в Културния календар на Община Елена за 2017 година. Инициативите са обезпечени с 50 000 лева, заложени в бюджета. В сравнение с миналата година, парите са повече.

1 500 лв.са заложени  за подпомагане на театралната дейност. Най-много са парите - по 10 000 лв., за празника на Елена на 21 май и за Празника на еленския бут, който по традиция се провежда около Димитровден.

Предстои честване на 140-та годишнина от боевете край Елена и Марян в Руско-турската освободителна война. За него са предвидени  3000 лв. Други 8 800 лв. са разпределени за няколко местни културни събития, които са включени в календара. Вторият фестивал на модерното изкуство "Пъстър балкански свят“ ще бъде през април в рамките на Европейските дни на занаятите, а Четвъртото издание на "Медена седянка по еленски“ ще е  през юни.

XV-тият събор на читалищата в общината  ще се проведе в село Чакали, а жителите на Блъсковци ще посрещнат гости за третия Празник на шарената черга.

Балетната академия в село  Марян започва в началото на август и приключва с гала спектакъл в Елена и Марян с участието на звезди от Националния балет.

Чествания на годишнини от рождението на писателите Стоян Михайловски и Емилиян Станев, поетична вечер на Мина Тодорова, Молловите дни, участие в празника "Балканът пее и разказва“ също са част от богатата програма за 2017. За подрастващите през април ще има "Сцена на талантите“ и среща с писателката Стелияна Мартинова, а през август – здравно-информационна кампания "Шанс за нашите деца“.

Националният празник, официални празници, важни годишнини също ще бъдат чествани, а в 16 села на общината ще се проведат традиционните събори- през май на селата Майско, Палици, Беброво, Гърдевци, Илаков рът, Каменари и Мийковци, през юни на Чакали и Яковци, а през август на Буйновци, Търкашени, Марян, Руховци, Раювци, Костел и Тодювци.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване