Thalloderma Shop
02/11/17 06:38
(http://www.klassa.bg/)

Обмудсманът Мая Манолова поиска спешен отчет на топломерите

 

Има риск ежедневните данни в тях изчезнат, защото уредите ги помнят само по месец, предупреди тя

Спешен отчет на показанията на топломерите в абонатните станции в сградите в София, където заради авариите хората нямаха парно и топла вода, поиска днес обмудсманът на България Мая Манолова.

Тя предупреди, че в зависимост от модела на уреда ежедневните данни за консумираната или недоставената топлоенергия се съхраняват за период от 15 до 30 дни назад. „За това призовавам столичани стояли с дни без парно да подадат жалбите си най-късно до края на месеца, за да могат да докажат в кои дни и часове не са имали парно и топла вода”, каза Манолова. След това има риск при ежемесечното засичане тази информация да изчезне.

По думите й разпространените прессъобщения от столичната топлофикация, че ще се плащат обезщетения не са официален документ и гражданите трябва да си търсят правата. „Хубаво е да го направят до 1 март, защото след това вместо мартеничка „Топлофикация-София” може да им върже тенекия”, добави омбудсманът.

Манолова ще отправи официално въпроси към столичното дружество и към КЕВР, относно доказването на времето за компенсация, ще се пишат констативни протоколи за липсата на парно, как ще се определя размерът на неустойката и начините и сроковете на изплащането й. Ще бъде ли неустойката посочена в отделен ред на фактурата за февруари? Освен това обмудсманът пита създаден ли е механизъм от „Топлофикация-София” по какъв начин ще приема исканията за неустойки и в какъв срок ще се правят проверки за достоверността им.

Към КЕВР обмудсманът има въпроси - какъв контрол ще извърши по защита правата на клиентите, засегнатите от множеството аварии в София. Какво ще направи регулаторът за да се гарантира, че информацията снета от общите топломери е коректно пренесена в „Топлофикация” в протоколите за качеството на топлоподаването в дните на авариите?

Омбудсманът заяви още, че ще поиска промяна на общите условия на топлофикациите, за да бъде защитен интересите на потребителите.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване