Thalloderma Shop
02/12/17 19:21
(http://dariknews.bg/)

Антониу Гутериш: Ислямофобията подхранва тероризма

Ислямофобията, изразявана в някои части на света, разпалва тероризма, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от АФП.

"Едно от нещата, което разпалва тероризма, и изразяването в някои части на света на ислямофобски настроения и политики", изтъкна Гутериш, който е на посещение в Саудитска Арабия, посветено на регионалните конфликти. Той каза това пред журналисти в Рияд на съвместна пресконференция със саудитския министър на външните работи Адел ал Джубейр.

Антониу Гутериш призова за нов подход за предотвратяване на войните


"Това е най-добрият аргумент, който може да използва "Ислямска държава", за да извършва собствената си пропаганда", добави генералният секретар на ООН. Гутериш разговаря със саудитския крал Салман и водещи саудитски ръководители за регионалните конфликти, по-специално в Сирия и Йемен, според местни медии.
 
Изявленията срещу имигрантите, пристигащи главно от страни с мюсюлманско мнозинство, заемат челно място в идеологиите на крайнодесни движения в Европа и допринасят за тяхната популярност след притока на бежанци на континента, отбелязва АФП.

Отложиха преговорите за Сирия в Женева за края на февруари


Новият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа в края на януари указ, забраняващ влизането в САЩ за период от 120 дни на бежанци от всички страни и влизането на граждани на седем страни с мюсюлманско мнозинство за 90 дни. Тези решения обаче бяха замразени от американското правосъдие.
 
По повод сирийския конфликт Антониу Гутериш изтъкна, че не може да има ефикасна борба срещу тероризма без политическо решение, включващо всички страни в конфликта.

Нов кръг мирни преговори за Сирия под егидата на ООН е насрочен за 20 февруари в Женева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване