Thalloderma Shop
02/12/17 11:18
(http://dariknews.bg/)

Полицейски служители, юристи и съдии от областта обсъждаха човешките права

Полицейски служители, юристи и съдии от Великотърновска област обсъждаха човешките права на форум в старата столица. Инициативата е на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе” и е част от проект "Повишаване компетенциите на адвокати за основните права на човека”. Той се финансира от Европейската комисия и е с продължителност 17 месеца. Проектът се изпълнява от Ромски център за социална интервенция и изследвания  - Румъния в партньорство с Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе”. Целите му са подобряване на знанията и компетенциите на адвокати от България и Румъния, относно престъпления, породени от омраза и расизъм, ефективно прилагане на правото на ЕС в областта на основните права на гражданите и разработване на платформа за електронно обучение на практикуващи юристи в двете държави.

В срещата, която се проведе  в Областна управа участват служители на ОДМВР – В. Търново, районни прокурори и съдии, адвокати и граждани.

Вниманието на присъстващите трябва да се насочи към антидискриминационното законодателство и ранните ромски бракове, твърди Теодора Крумова от "Амалипе”. Тя даде за пример, община Павликени, където благодарение на разговорите в общността, разясняването на родителите, че носят законодателна отговорност, нагласите им започнали да се променят и това довело до значително намаляване на ранните ромски бракове. Единични са случаите на нарушаване на човешките права в област Велико Търново и това се дължи на добрата комуникация между отделните институции, обясни още Крумова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване