Thalloderma Shop
02/12/17 13:11
(http://www.klassa.bg/)

Свързаната с Красимир Гергов "Пиеро 97" дължи около 6 милиона лева на bTV

Когато преди седмица "Пиеро 97" подаде жалба срещу собственика на bTV - "БТВ Медиа груп", в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), част от рекламния и медиен пазар беше изненадана. Причините бяха две. Първо, медиа агенцията е една от най-големите на пазара (а в определени моменти и най-голяма) и подобно остро влизане срещу един от двата медийния гиганта на тв пазара е сигнал за много сериозен спор. И второ, собствеността в "Пиеро 97" винаги се е свързвала с Красимир Гергов, а същият е и миноритарен акционер в bTV.

Жалбата в КЗК, разбира се, е само елемент от много по-голям спор между дългогодишните партньори. Няколко независими източника на "Капитал" от сектора казват, че между двете компании има неуредени финансови взаимоотношения - "Пиеро 97" дължи голяма сума пари за излъчени реклами. Порядъкът на задължението е около 6 млн. лв. Затова подадената в КЗК жалба към момента изглежда като защитна реакция на "Пиеро 97". Въпреки че открито нито една от страните не потвърждава официално, три независими източника на "Капитал", потвърдиха, че "Пиеро 97" и bTV повече няма да работят заедно.

Потвърждение на всичко това може да бъде открито във публикувания вчера финансов отчет на собственика на "БТВ Медиа груп" - Central European Media Enterprises (СМЕ) за 2016 година. Представянето на отчета е съпътствано с видео-конферентен разговор по време на който, мениджъри и финансови анализатори, коментират резултатите на компанията за изминалата 2016 г. В рамките на това обсъждане, ръководителят връзки с инвеститорите в CME Марк Кобал обяснява, че разходите на компанията се увеличават, което основно се дължи на "лош дълг отписан през четвъртото тримесечие на 2016 г. заради една агенция [на българския пазар], поради което дружеството е взело решение да прекрати сътрудничеството си с нея и да започне да работи директно с клиентите си на рекламния пазар, без да използва посредничеството на въпросната агенция. Много е вероятно Кобал да има предвид прекратяване на договорните отношения между медиа агенцията "Пиеро 97" и "БТВ Медиа Груп". Ако стъпим на числата в годишния финансов отчет на СМЕ можем да изчислим и размера на задължението. Сметката показва, че разходите на дружеството през 2016 г. са се увеличили с близо 4 млн. долара в сравнение с 2015 г. или близо 7.5 млн. лв. На базата на твърдението, коя е основната причина за повишаване на разходите, можем да приемем, че задължението е на медиа агенцията "Пиеро 97", а предположението на играчите на пазара, че става дума за сума от близо 6 млн. лв., звучи основателно.

Инфографика

Увеличаване

Натрупаното задължение към bTV е направено през последните шест-седем месеца от "Пиеро 97" ЕООД и няма общо със старото дружество - "Медикон консулт", правоприемник на "Пиеро 97 МА", което в края на януари тази година Софийски градски съд обяви в неплатежоспособност и се очаква в началото на март да му бъде избран постоянен синдик.

През годините "Пиеро 97" винаги е била свързана - скрито или директно - с Красимир Гергов, който е и миноритарен акционер в bTV. Пред "Капитал" Гергов обаче бе категоричен: "От 2006 г. не съм собственик на "Пиеро 97". Действително по Търговски регистър той няма дялове в агенцията, но на пазара от много години се знае, че тя е под неговото влияние.

Всичко това се случва в периода, когато и телевизии, и медиа агенции вече почти са приключили преговорите за продажба и покупка на рекламно време за 2017 г. В сектора се коментира, че освен към bTV "Пиеро 97" има задължения и към други играчи от рекламния бранш и така общата задлъжнялост на агенцията се изчислява на близо 12 млн. лв. Тъй като става дума за вътрешни търговски взаимоотношения, официално потвърждение на сумата няма. Няколко по-малки агенции, които са работили с "Пиеро 97", неофициално коментираха, че в момента са в лошо положение и безизходица, защото са платили на медиашопа за рекламно присъствие на свои клиенти (рекламодатели - бел. ред.) в рекламните блокове, но bTV е блокирала клиповете и не ги излъчва, защото не й е платено от "Пиеро" за излъчването. Медиа агенцията по принцип е нещо като посредник между медиата и рекламната агенция, или директно рекламодателите. Тя получава по-голяма отстъпка от официалната тарифа на медиите и така продава рекламното време/място по-изгодно.

Какво казват страните

От "БТВ Медиа груп" не отговориха на всички въпроси, които "Капитал" зададе за взаимоотношенията с "Пиеро 97". Бяха лаконични: "bTV има стриктна политика да не коментира публично взаимоотношенията си с трети страни." На въпроса "Ползвала ли е "Пиеро 97" по-преференциални условия в bTV, в сравнение с другите медиа агенции" от компанията отговориха: "bTV продава рекламното си време на всички свои клиенти по цените в действащите си рекламни тарифи и действащата политика за продажба на телевизионна реклама на медията."

От "Пиеро 97" също отказаха да коментират казуса с мотива, че докато тече производство в КЗК, адвокатите им са ги посъветвали да не говорят по случая.
БНТ - първата дългова жертва

За Красимир Гергов това не е нов вариант за изход от подобна ситуация. През 1996 г. една от първите му компании за медиа купуване, "Медиа маркет", прекрати отношенията си с държавната БНТ, след като телевизията излъчи поръчани от нея реклами за 580 хил. долара, но не й бе платено. БНТ се опита да търси парите си от медиа агенцията по съдебен път, но без успех. Клиентите на "Медиа маркет" тогава бяха прехвърлени на друга фирма, свързвана с Гергов - "Медиа транс". През 1998 г. тя отново задлъжня на БНТ с 300 хил. долара и държавната телевизия прекъсна отношенията си и с нея. Тогава клиентите на "Медиа транс" бяха прехвърлени на "Пиеро 97". През годините, в които медиашопът се управляваше професионално, изглеждаше, че той няма да спази традицията. Уви, историята, изглежда, се повтаря, но този път щетата за bTV е много по-голяма.

Играчите на пазара определят казуса bTV - "Пиеро 97" като многопластов. Пестеливи са, защото по думите им "всеки един може да се окаже в позицията на агенцията". Те посочват, че има достатъчно на брой рекламодатели и посреднически агенции, които често отлагат плащанията си към медиашопа от 3 до 6 месеца. Колко точно и дали зависи от всеки отделен случай. Така в крайна сметка забавянето по веригата може да предизвика задлъжняването.
Какво прави медиа агенцията

В България в повечето случаи рекламните агенции или компаниите купуват рекламата през посредник - медиа агенция (медиа шоп). Тя, грубо казано, купува рекламно време (или площи) "на едро" от медиите - получава специални отстъпки срещу това да гарантира сделки за определен обем. Това дава възможност медиа агенцията да предложи по-добри цени на клиентите си, отколкото биха получили, ако отидат директно в медиата.

Ще има ли нов аватар на "Пиеро 97"

В последния отчет на "Пиеро 97" се вижда огромен ръст на приходите (виж таблицата). Това се дължи на прехвърлянето на бизнеса от едно юридическо лице в друго. В началото на 2015 г. стана ясно, че квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) искат несъстоятелността на медийната агенция "Пиеро 97 МА", като причините за това бяха големите й задължения към редица дружества (включително и заеми от КТБ и свързани с нея дружества), които общо възлизаха на близо 31 млн. лв. Тогава, за да се запази брандът, дружеството смени името си от "Пиеро 97 МА" на "Медикон консулт".

КТБ е била основен кредитор на агенцията от 2011 г. до затварянето на банката и за тези няколко години "Пиеро" увеличава близо четири пъти експозицията си към нея и свързани лица.

Освен кредит от КТБ "Пиеро" има открита и разплащателна сметка в банката. През нея са минавали плащанията по договорите с телевизии и агенции. Източник на "Капитал", запознат с работата на медиашопа, обясни, че в един момент заради невъзможността да се обслужва кредитът към банката се е стигнало до блокиране на суми в разплащателната сметка на "Пиеро" и това е довело до сериозно напрежение с клиентите.

Така, за да може да продължи да работи нормално с медии и агенции, през 2014 г. "Пиеро 97 МА" паралелно регистрира новата компания "Пиеро 97", в която година по-късно е прехвърлена основната дейност на медиашопа заедно с всичките му клиенти. Приходите на "Медикон консулт" в размер на 40.9 млн. лв. през 2014 г. се преместват към новото "Пиеро 97" с обороти 34.4 млн. лв. през 2015 г. "В момента дружеството "Медикон консулт" върви в посока обявяване в несъстоятелност", обясни преди няколко месеца пред "Капитал" медиа директорът "Телевизия и кино" в "Пиеро 97" Иво Цеков.

Равносметката е, че на практика на "Пиеро 97" за втори път ѝ се случва да натрупа дългове и в сектора се изказват предположения, че може да се стигне до трети аватар на агенцията. Основание за това им дава фактът, че някои агенции получават предложения за рекламно присъствие в определени медии от "Пиеро 97", но като материално отговорно лице под офертата е подписан управителят на Direct Media/Крес Красимир Петков. Това е агенция, създадена от Красимир Гергов, и е свързана с него и до днес, без това да се вижда в Търговския регистър. През септември 2013 г. Красимир Гергов придоби сръбската Direct Media, след което смени и името на българската си агенция Крес, на Direct Media/Крес и така създаде клон на сръбската компания и в България.

* Текстът е допълнен на 10.02.2017г (петък) след като излезе финансовия отчет на Central European Media Enterprises

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване