Thalloderma Shop
02/13/17 19:15
(http://www.klassa.bg/)

13% по-малко българи с нови кредитни карти

 

Експерти съветват: Гледайте не лихвата, а ГПР-то

С 13 на сто са по-малко издадените нови кредитни карти от банките през миналата година, сочат данните на БНБ. От тях 8 на сто е спадът само за декември спрямо ноември миналата година. Така към края на последния

одобрените лимити достигат 657 млн. лв.

а през януари миналата година са били 720 млн. лв. Затова в момента започват активно да се предлагат като бонуси, като допълнителни, или задължителни продукти към потребителски и ипотечен кредит.

Според Иван Стойков, старши финансов анализатор в „Моите пари“, прогнозите за тази година са предлагането да се запази в тази посока, като допълващ или задължителен продукт, към ипотеки или потребителски заеми, заяви Стойков. По думите има вероятност и през 2017 г. да се отчете още малко отлив в потреблението на кредитни карти или да се запазят стойностите от миналата година. Но по всяка вероятност засилване на интереса няма да има, поне засега подобни индикации не се наблюдават, обясни още специалистът. Нещо, което би довело до стимулиране на търсенето е например промяна на лихвените нива, което обаче е бавен процес. Например в периода от 2014 г. до 2016 г. те са намалели само с един пункт от 16,45% на 15,48 на сто.

Кредитната карта основно се избира заради нейното

удобство да не се носят пари

смята Стойков. А не за трайно решение на финансови проблеми, когато се избира потребителски кредит.

Едно от основните предимства на кредитната карта е бързото одобрение, както и че средствата са винаги на разположение. Друг важен плюс е, че сумата се револвира, обясни Стойков. Например ако имаме карта с одобрен лимит 1000 лв., купим нещо и си погасим задължението, то пак ще разполагаме с целия лимит. Експертът посочи още, че предимство на карата е и разполагането с конкретна сума във всеки един момент и възможността да се използва в много обекти. Основното, което трябва да се провери, когато сме решили да вземем карта, е какви са лихвите и таксите, обясни специалистът. По думите му най-простата и бърза проверка, която трябва да направим, е на таксата за поддържане - дали е месечна или годишна и какви са размерите. Може и да няма, но тези случаи са редки, коментира Стойков. И обясни, че по-често таксите са около 20 лв., могат да стигат до 40 лв., а има и продукти, които са много скъпи, където годишните такси за поддръжка минават 100 лв.

Затова още в началото трябва да се знае за какво ще се използва картата и колко ще струва на собственика, обясни експертът. Той допълни още, че най-бързо сравнение на различните карти, които се предлагат на пазара, може да се направи, като

се провери годишният процент на разходите (ГПР)

Той заяви, че макар и да е условен, той дава добра основа при сравнение на различни продукти.

В момента на пазара няма нови или революционни продукти, а и при тях няма големи възможности за вариация, посочи Стойков. По думите му има т. нар. брандирани, които най-често са на търговски вериги, като дават на ползвателя отстъпка в конкретни обекти. Друг вид са картите, които предоставят намаления при ползването на услуги от доставчици. Има и пластики, при които издателят дава бонуси, например връщане на определена част от сумата и трупане на точки, които да се осребряват.

Погасяването в гратисния период най-изгодно

Потребителите, който имат или мислят да вземат кредитна карта, трябва винаги да помнят, че тя също е вид заем. Всеки път, когато се пристъпва към използване, трябва да светва лампа, че макар тези пари да са в ръцете ни и да разполагаме с тях, те не са наши, коментира още Стойков. Съветът на експерта е когато сме направили някакъв разход, той да се връща в отчетния период. Така ще може да се възползваме от гратисния период и няма да се плащаме допълнителни пари от тези, които сме употребили, обясни още той.

Друг важен момент при ползването на кредитната карта е да преценим момента. По-точно как стои спрямо времето, в което свършва гратисният период и спрямо датата, на която потребителят ще получи доходи, например заплата. Освен това трябва да се гледа и размерът на приходите, за да се прецени дали ще се погаси цялото задължение.

Друга грешка е да се внася само минимална погасителна вноска. Така задължението е по-леко за погасяване и не натоварва много семейния бюджет, коментира специалистът. Но има риск, който може да се появи в края на валидността на картата. Тогава целия остатък от задължението ще трябва да се плати наведнъж, обясни още той. Има и случаи, в които хората не си преценяват възможностите, посочи Стойков. Той обясни, че някои потребители прибягват до кредитна карта, когато трябва да се реши бързо финансов проблем, но лихвите, които се дължат след това, правят трудно погасяването на задължението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване