Thalloderma Shop
02/13/17 19:16
(http://www.klassa.bg/)

До 2,9% ще се забави икономическият ни растеж

 Икономическият растеж на България ще се забави до 2,9% през 2017 г., сочи зимната макроикономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК). Така на практика комисията остави без промяна прогнозата си за икономиката на страната ни за тази година. За 2018 г. пък ще се забави до 2,8 на сто.
Брюксел очаква и край на дефлацията, като инфлацията се очаква да се ускори до 1,2% през 2018 г. ЕК подчертава още да продължи и плавният спад на безработицата у нас – до 7,1% през тази и 6,3% през следващата година, както и на бюджетния дефицит – съответно до 0,8% от БВП и 0,7%.
След резкия ръст на държавния дълг през 2016 г. ЕК прогнозира, че той ще се понижи от 29,4% от БВП до 26,3% през тази година и 25,9% през 2018 г.
ЕК подчертава, че основен двигател на икономиката през миналата година е било вътрешното търсене за сметка на инвестициите, които са намалели заради забавеното усвояване на средствата от ЕС. През тази година обаче се очаква ускоряване на инвестициите заради стартирането на повече проекти, финансирани с европейски средства.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване